Λίγες μόνο μέρες μετά την Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP27) ξεκινούν με μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίου οι εργασίες του σημαντικού διεθνούς συνεδρίου για το κλίμα και την περιβαλλοντική διπλωματία «Circle The Med Forum 2022», το οποίο διοργανώνει στο Ζάππειο Μέγαρο από αύριο έως και τις 27 του μηνός, το Ινστιτούτο Κυκλικής Οικονομίας και Κλιματικής Αλλαγής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO). Στο επίκεντρο των συζητήσεων, που θα παρέμβουν με ομιλίες τους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, θα βρεθεί η ενεργειακή μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας, η κλιματική ουδετερότητα, η μηδενική ρύπανση και η επισιτιστική κρίση.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στους 6 πυλώνες της κυκλικής οικονομίας: Πολιτιστική Κληρονομιά, «Πράσινη» Ανάπτυξη, «Γαλάζια» Οικονομία, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Έξυπνες Πόλεις και Βιώσιμος Τουρισμός, ενώ θα αναλυθεί και ο τομέας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ανταποκρίνονται στον επείγοντα χαρακτήρα της κλιματικής κρίσης που μαστίζει τη Μεσόγειο.

Το φόρουμ θα έχει υβριδική μορφή καθώς θα μεταδίδεται ταυτόχρονα με σύνδεση μεταξύ Αθήνας (Ζαππείου Μεγάρου και Καΐρου (από το Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού). Κατά τη διάρκειά του, πέρυσι είχαν παρακολουθήσει 6.000 σύνεδροι από 61 χώρες, θα απονεμηθούν για μια ακόμη χρονιά και τα βραβεία «Circle the Med Forum Awards», έναν θεσμό που επιβραβεύει επιχειρήσεις και φορείς που έχουν αναπτύξει, σχεδιάσει ή/και εφαρμόσει θετικές δράσεις και πρακτικές που εντάσσονται στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.

Τις εργασίες θα συντονίσει ο Γιώργος Κρεμλής, διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους, εκτός από τον κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα, εν ενεργεία πρωθυπουργοί και υπουργοί από τις χώρες της Μεσογείου και ευρύτερα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και πανεπιστημιακοί, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δωρεάν εγγραφή για την παρακολούθηση σου φόρουμ, αναλυτικές πληροφορίες για τους ομιλητές, τους στόχους και το πρόγραμμα του φετινού Συνεδρίου, αλλά και τα συμπεράσματα των προηγούμενων διοργανώσεων βρίσκονται στον ιστότοπο https://circlethemed.com/.