Το υπουργείο Οικονομικών και η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, σε μία κίνηση στήριξης τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων, στη σημερινή δύσκολη περίοδο της ενεργειακής κρίσης και των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων, δίνουν «ανάσα» στους δανειολήπτες μειώνοντας τα επιτόκια των δανείων. Σημαντική εξέλιξη των συνεχών συζητήσεων με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και την Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, αποτελεί η συμφωνία για τη μείωση των περιθωρίων επιτοκίων στις ρυθμίσεις οφειλών στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Το «ετήσιο επιτόκιο ρύθμισης οφειλών χρηματοδοτικών φορέων», εφεξής, μειώνεται:
- κατά 75bps και διαμορφώνεται σε 2,50% + Euribor τριμήνου (με ελάχιστη τιμή το μηδέν) για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς που καλύπτονται ολικώς ή μερικώς από ειδικά προνόμια, από 3,25% που ήταν έως τώρα, και
- κατά 150bps και διαμορφώνεται σε 3% + Euribor τριμήνου (με ελάχιστη τιμή το μηδέν) για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς που δεν καλύπτονται από ειδικά προνόμια, από 4,5% που ήταν έως τώρα.
To υπουργείο Οικονομικών, μέσω της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, παρεμβαίνει με βελτιώσεις στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού. Στόχος μας, η πλήρης εφαρμογή και βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Για το σημαντικό αυτό θέμα, μίλησε στο Newsbeast, o δικηγόρος κ. Δημήτρης Αναστασόπουλος.
«Σημαντική εξέλιξη η μείωση των επιτοκίων στις ρυθμίσεις οφειλών που θα γίνονται μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών αλλά παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει πίεση προς τις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων προκειμένου αυτές να ανταποκρίνονται στις αιτήσεις ρύθμισης των οφειλετών αλλά και να προσφέρουν ρεαλιστικές προτάσεις βάσει των πραγματικών δυνατοτήτων των οφειλετών» ανέφερε αρχικά ο κ. Αναστασόπουλος.
Όπως επισημαίνει ο δικηγόρος «η ρύθμιση μιας οφειλής μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού δεν είναι υποχρεωτική και εξαρτάται ξεκάθαρα από τους πιστωτές οι οποίοι αποφασίζουν αν θα προσφερθεί πρόταση ρύθμισης» είπε ο δικηγόρος.
Τα παράπονα είναι πολλά εκ μέρους των δανειοληπτών και οι πιέσεις που δέχονται μέσω των πλειστηριασμών και άλλων μέτρων είσπραξης είναι αφόρητες και αδιέξοδες.
«Αυτό που θα πρέπει να φροντίσει η πολιτεία είναι να διασφαλιστεί ότι στις περιπτώσεις που μπορεί να αναδιαρθρωθεί μια οφειλή βάσει εμπορικής αξίας ακινήτου και εισοδημάτων οφειλέτη αυτό να γίνεται και να μην ακολουθείται η οδός τους πλειστηριασμού αφού ούτως ή άλλως ο Διαχειριστής του δανείου θα μπορέσει να εισπράξει κατ’ ελάχιστον τα χρήματα που θα έπαιρνε εάν γινόταν εκποίηση της περιουσίας των οφειλετών» ανέφερε ο κ. Αναστασόπουλος.
«Αυτό που απαιτείται ενδεχομένως είναι περισσότερη διαφάνεια στις ρυθμίσεις και πιο ξεκάθαρο και δεσμευτικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης μεταξύ των δυο μερών (χρηματοπιστωτικά ιδρύματα -δανειολήπτες)» κατέληξε ο δικηγόρος.