Ψυχολογία στο ναδίρ για τους Έλληνες επενδυτές. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με νέες απώλειες, συγκρατημένες μεν, ενδεικτικές δε ενόψει του αβέβαιου 2011, στις 1499,39 μονάδες με πτώση 0,46%.

Η επιφυλακτικότητα της αγοράς στέκεται στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη, κατά την οποία η Γερμανία και η Γαλλία θα εισηγηθούν την ύπαρξη μόνιμου μηχανισμού στήριξης των αδυνάτων της ευρωζώνης, με συμμετοχή και των ιδιωτικών τραπεζών. Από την άλλη, η αβεβαιότητα που υπάρχει στην Ελλάδα και αντικατοπτρίζεται στο Χ.Α.

Αναφορικά με το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, είναι ο λόγος για την έλλειψη κατεύθυνσης. Λίγο πάνω, λίγο κάτω από τις 1.500 μονάδες διαπραγματεύεται ο γενικός δείκτης του Χ.Α., η αγορά αναμένει σήμα. Είτε προς τα πάνω, είτε για νέα χαμηλά.

Άλλωστε η μετοχή της Εθνικής επέστρεψε κάτω από τα 7 ευρώ, κλείνοντας στα 6,82 ευρώ και με όγκο 2,8 εκατ. τεμαχίων, η Eurobank υποχώρησε στα 4,22 ευρώ με πτώση 4,74 ευρώ, η Alpha 2,21%, στα 4,42 ευρώ, η ΑΤΕ διαπραγματεύεται στα 0,81 ευρώ και άλλες τράπεζες, όπως η Εμπορική, έχουν βρεθεί πολλές φορές μέσα στο 2010 σε ιστορικά χαμηλά.

Παρά την απόδρασή του από τα 7 ευρώ και η μετοχή του ΟΤΕ έχει γράψει ιστορικά χαμηλά φέτος, ενώ μεγάλος αριθμός μετοχών έχει βρεθεί σε χαμηλά 12ετίας. Ενδιαφέρον υπήρξε σήμερα για τον ΟΠΑΠ, τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ, καθώς η κυβέρνηση απέστειλε επιστολή στις εισηγμένες ΔΕΚΟ να προχωρήσουν σε αντίστοιχες μειώσεις αποδοχών, όπως στις υπόλοιπες.

Η μετοχή του ΟΠΑΠ έκλεισε με κέρδη 1,89%, της ΔΕΗ 1,51% και ΟΤΕ 0,84%. Σημαντική ακόμα ήταν η άνοδος για την ΕΥΔΑΠ που ενισχύθηκε κατά 2,38% και την ΕΥΑΘ κατά 2,25%. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 109 υποχώρησαν και 52 ενισχύθηκαν, με 132 αμετάβλητες.

Πηγή: reporter.gr