Mε εξαίρεση την Αγροτική και το Τ.Τ., που έκλεισαν με κέρδη 5 και 6,29% αντίστοιχα, το υπόλοιπο ταμπλό βυθίστηκε και πάλι στο «κόκκινο». Τη ζημιά φυσικά στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας έκαναν οι πληροφορίες για εκτροχιασμό του προϋπολογισμού που κινείται εκτός στόχων για τα έσοδα στο 11μηνο.

Ο στόχος ήταν κοντά στα 33% και άγγιξε το 27%. Ταυτόχρονα, οι αγορές ανησυχούν για τον αντίκτυπο των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, στην κοινωνία. Ανησυχούν μήπως η κυβέρνηση κάνει πίσω, κάτι που αν γίνει θα διακυβευτεί η τέταρτη δόση. Για τους λόγους αυτούς παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στην Ελλάδα, διευρύνοντας τις πιέσεις την Παρασκευή κατ’ αρχήν στον τραπεζικό κλάδο που επηρεάζει τον γενικό δείκτη και κατ’ επέκταση στο υπόλοιπο ταμπλό.

Η συνέπεια είναι ότι οι 1.500 μονάδες απειλούνται και πάλι, μετά το κλείσιμο στις 1.506,32 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 2,34%. Σε δεύτερη μοίρα έρχεται η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα στο Χ.Α. Σε εβδομαδιαία βάση τα κέρδη αγγίζουν για τον δείκτη το 1,34%.

Καθίζηση έπαθαν την ίδια περίοδο οι συναλλαγές που υποχώρησαν κατά 36,38% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, διαμορφούμενες στα 82,4 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο. Οι απώλειες από την αρχή της χρονιάς αγγίζουν το 31,5%. Γενικότερα πάντως, συνεδριάσεις, όπως η σημερινή φέρνουν την αγορά πίσω, εξανεμίζοντας τις όποιες προσδοκίες για ένα χριστουγεννιάτικο ράλι βελτίωσης των αποτιμήσεων.

Και το χειρότερο είναι, σύμφωνα με χρηματιστές, ότι συνεδριάσεις, όπως η σημερινή, προϊδεάζουν για ένα αβέβαιο 2011, τη στιγμή που όλοι οι ξένοι αναλυτές προβλέπουν θεαματικά κέρδη για τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Πτώση 5,83% για την μετοχή της Alpha, στα 4,52 ευρώ, 3,70% για την Eurobank, στα 4,43 ευρώ και 3,56% για την ΕΤΕ, στα 7,04 ευρώ και όγκο 3,1 εκατ. τεμαχίων. Συγκράτηση για την Πειραιώς, που υποχώρησε μόλις κατά 0,29%, στα 3,39 ευρώ. Τα κέρδη στην ΑΤΕ και το Τ.Τ. Ήταν αποτέλεσμα των επιταγών του μνημονίου που προβλέπεται αναδιάρθρωση της πρώτης και πώληση του δεύτερου, μαζί με την Αττικής. Κλείσιμο στα 19,5 ευρώ για την Coca Cola και νέες απώλειες για τον ΟΤΕ κατά 2,5%, στα 7,16 ευρώ.

Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 81,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,9 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 114 υποχώρησαν, έναντι 57 που ενισχύθηκαν.

Πηγή: reporter.gr