Αισιόδοξος ότι τον Δεκέμβριο θα εισπραχθούν σημαντικά έσοδα και ως εκ τούτου δεν θα υπάρξουν σημαντικές αποκλίσεις δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα 99,5».

«Τα έσοδα θα εισπραχθούν, διότι εμφανίζεται μεν -διαβάζω κι εγώ τα δημοσιεύματα- ένα δισ. παραπάνω που πρέπει να εισπράξει μέσα το Δεκέμβρη απ’ ό,τι εισέπραττε τους προηγούμενους μήνες το υπουργείο των Οικονομικών, μόνο που το Δεκέμβριο έχουμε τα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία εισπράττονται κάθε χρόνο μέσα στο μήνα Δεκέμβριο. Συνεπώς, εδώ έχουμε αυτό το ένα δισ. από τα τέλη κυκλοφορίας. Έχουμε, όμως, ακόμα προθεσμία μέχρι 30 Δεκεμβρίου για την πληρωμή της τελευταίας δόσης από το φόρο εισοδήματος και με την περαίωση μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου και με το ΕΤΑΚ, το οποίο επίσης φτάνει στους φορολογούμενους, και αφορά το 2009. Συνεπώς, ο Δεκέμβριος είναι μήνας πολύ υψηλών εισπράξεων».

Τόνισε, πάντως, ότι η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά δεν οφείλεται κυρίως στην υψηλή φορολογία, αλλά στο γεγονός ότι δεν είναι διεθνώς ανοικτές οι γραμμές χρηματοδότησης.

«Οι φόροι δεν είναι ευχάριστοι και δεν είναι και αδιάφοροι και δεν είναι και άνευ σημασίας. Όμως, εκείνο το οποίο στέγνωσε την αγορά είναι η έλλειψη ρευστότητας, η οποία έχει να κάνει με την αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να συνεχίσει να ρίχνει, να το πω έτσι, χρήμα στην αγορά με τους ρυθμούς του παρελθόντος και αυτό γίνεται γιατί το ίδιο το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να αντλήσει δανειακούς πόρους από τη Διεθνή Τραπεζική Αγορά και αυτό γίνεται γιατί κανείς δεν μας δανείζει εκεί που φέραμε τα δημόσια οικονομικά μας».