Ανοδική εβδομάδα αυτή που τελείωσε την Παρασκευή για το Χ.Α., με κέρδη 3,47%, έπειτα από πέντε πτωτικές. Παρά τις διακυμάνσεις στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδα, η «μπίλια» κάθισε στο «συν», με το γενικό δείκτη να καταγράφει άνοδο 0,84%, στις 1.486,50 μονάδες. Από την αρχή του χρόνου οι απώλειες είναι μεγάλες αγγίζοντας το 32,87%.

Επιπρόσθετα, οι συναλλαγές εμφανίζονται αυξημένες στην εβδομάδα κατά 37%, διαμορφούμενες στα 129 εκατ. ευρώ. Η αντίδραση οφείλεται στις ανακατατάξεις των κρατικών τραπεζών, με ταυτόχρονη συγχώνευση της Αγροτικής, του Τ.Τ. και του Ταμείου Παρακαταθηκών.

Πλην όμως, οι ξένοι προβληματίζονται ως προς το αν η Ελλάδα θα προχωρήσει τελικά σε αναδιάρθρωση χρέους ή όχι, καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης ως ποσοστό του ΑΕΠ θα είναι πολύ μικρότεροι σε σχέση με τους τόκους των δανείων ή τα δάνεια που λήγουν ενδιάμεσα μέχρι το 2024.

Από την άλλη, δημοσιεύματα του ξένου Τύπου συντηρούν το θέμα προσφυγής της Πορτογαλίας στο Μηχανισμό Στήριξης ακόμα και πριν από το τέλος του έτους. Σα να μην έφτανε αυτό, η S&P βγήκε ανοιχτά χθες και απείλησε με υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας το επόμενο τρίμηνο, εξέλιξη η οποία θα αναγκάσει την ελληνική κυβέρνηση να τρέξει ακόμα περισσότερο για να εφαρμόσει το Μνημόνιο.

Το Χ.Α. Λειτουργεί νευρικά και σπασμωδικά, καθώς κατευθύνεται εύκολα λόγω του χαμηλού τζίρου. Αν οι συναλλαγές την Πέμπτη ξεπέρασαν τα 150 εκατ. ευρώ, την Παρασκευή «κάθισαν» στα 87,8 εκατ. ευρώ.

Οι τράπεζες δε βοηθούν ιδιαίτερα, με την ΕΤΕ και την Alpha να κλείνουν με απώλειες 2,29% και 1,35% αντίστοιχα. Κάποιες εντολές έδωσαν θετικό πρόσημο στην Πειραιώς που επανήλθε στα 3 ευρώ, ενώ αγοραστές βγήκαν προς στο τέλος στον ΟΤΕ, με τη μετοχή να κλείνει στα 7,40 ευρώ.

Οι αγορές, σύμφωνα με τις πληροφορίες προέρχονται από την Citigroup. Αισθητή ήταν η αντίδραση για τον ΟΠΑΠ, με κέρδη 4,76% και για την MIG που ενισχύθηκε κατά 4,62%.

Ως προς τις κεφαλαιοποιήσεις η απόσταση της Coca Cola από την ΕΤΕ αγγίζει το 1 δισ. Ευρώ. Εντυπωσιακά κέρδη 23,91% για τη Forthnet και αγορές στις μικρότερες τράπεζες, με τη Γενική και την Αττικής να κλείνουν με άνοδο 11,11%.

Πηγή: reporter.gr