Έμεινε από καύσιμο η αγορά. Εκτός της ΑΤΕ, οι υπόλοιπες τράπεζες δεν ακολούθησαν. Και με δεδομένη τη μεγάλη βαρύτητα που έχουν στη διαμόρφωση του γενικού δείκτη το αποτέλεσμα ήταν η αγορά να κλείσει σε αρνητικό πεδίο, στις 1.474,05 μονάδες, με οριακή αρνητική μεταβολή 0,02%.

Αν η ΑΤΕ είχε βαρύνουσα σημασία στη διαμόρφωση της αγοράς, θα μιλάγαμε για άλλο χρηματιστήριο σήμερα, σημειώνουν οι αναλυτές, οι οποίοι στέκονται στην ερμηνεία των δηλώσεων Τρισέ.

Η συνεχής εμπλοκή της ΕΚΤ στην αγορά κρατικού χρέους στην ευρωζώνη, σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα πρόβλημα. Σύμφωνα με την αγορά ακόμα και η επιμήκυνση στην αποπληρωμή του χρέους δεν λύνει το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Η αποπληρωμή των τόκων μέχρι το 2024 θέλουν διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης ή και τριπλάσιους σε σχέση με όσα προβλέπει η Κομισιόν.

Από την άλλη, στα θετικά – για την Ελλάδα- νέα έρχεται να προστεθεί ότι η Γερμανία για πρώτη φορά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναινέσει στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρέους. Οι πωλητές που βγήκαν στις τράπεζες, συνδέονται περισσότερο με τις επιφυλάξεις που υπάρχουν γύρω από την ελληνική οικονομία.

Η πτώση στην Alpha για παράδειγμα, έχει σχέση με το γεγονός ότι έχει αρχίσει να αποσαφηνίζεται η κατάσταση. Δηλαδή, η ΕΤΕ, ολοκλήρωσε την αύξησή της. Το ίδιο έπραξε η Κύπρου και ακολουθούν η Marfin Popular και η Πειραιώς, έστω κι αν οι όροι είναι χαμηλότεροι από την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία.

Η Eurobank έχει ανακοινώσει ότι θα πουλήσει πάγιά της. Επίσης, η ΑΤΕ, μαζί με το Τ.Τ. Και το Ταμείο Παρακαταθηκών θα συστήσουν νέο κρατικό πυλώνα, ενώ στην Αγροτική παρά την αύξηση κεφαλαίου που προωθείται, ύψους 1 δισ. ευρώ θα γίνουν μεγάλες περικοπές δαπανών με ταυτόχρονη πώληση συμμετοχών (π.χ. ΕΒΖ).

Για την Alpha, προς στο παρόν υπάρχει ερωτηματικό, σχολιάζουν αναλυτές. Η μετοχή της AΤΕ ενισχύθηκε κατά 25,37% με όγκο 2,5 εκατ. τεμαχίων. Κέρδη 3% για το Τ.Τ. Και απώλειες 4,70% για την Alpha, 3,27% για τη Eurobank, 2,83% για την ΕΤΕ και αμετάβλητη η Πειραιώς και η Κύπρου. Αξιοσημείωτη ήταν η αντίδρααση για τον ΟΤΕ (5,64%), κάτι που ερμηνεύεται ως προάγγελος εξελίξεων. Η μετοχή ανέκαμψε στα 7,30 ευρώ με συναλλαγές 2,1 εκατ. τεμαχίων.

Μεγάλος όγκος έγινε στην ΑΤΕ, 2,5 εκατ. τεμαχίων, Alpha 1,9 εκατ. τεμαχίων, Εurobank 1,3 εκατ., ETE 5,3 εκατ., Πειραιώς 5,3 εκατ. και Κύπρου 1,8 εκατ. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν σε υψηλά επίπεδα, 151,3 εκατ. ευρώ. Τέλος, αξιοσημείωτη ήταν η αντίδραση στις μικρές τράπεζες Τ-Bank (πρώην Ασπίς) και Αττικής 13,04 και 12,5% αντίστοιχα.

Αντίδραση βγήκε και στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπως στην Κρέκα και γενικότερα, 99 μετοχές έκλεισαν με κέρδη, έναντι 58 που υποχώρησαν και 136 αμετάβλητες.

Πηγή: reporter.gr