Για κρυφά κίνητρα των δανειστών έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος σε συνέντευξη που έδωσε στο CNN τονίζοντας ότι δεν αποκλείεται ορισμένοι να θέλουν να δουν την Ελλάδα πεσμένη στα γόνατα.
Αναφερόμενος στις απαιτήσεις των δανειστών και στο πακέτο μέτρων που παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα υπογράμμισε: «Αυτό ακριβώς εκπλήσσει και εμένα, επειδή είμαι οικονομολόγος, και αρχίζω να πιστεύω ότι μπορεί να υπάρχουν κρυφά κίνητρα. Και ο λόγος που το λέω αυτό, είναι ότι για παράδειγμα δεν μπορείς να ζητάς υπερφορολόγηση του ιδιωτικού τομέα. Ο καθένας καταλαβαίνει, είτε είναι οικονομολόγος είτε όχι, ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι η κινητήριος δύναμη της οικονομίας, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, και είναι αυτός που μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα στην Ελλάδα που κατέχει το αρνητικό ρεκόρ ανεργίας στην ΕΕ. Μόνο με τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να επανέλθει η ανάπτυξη. Με αύξηση της άμεσης ή έμμεσης φορολογίας, όπως συζητείται αυτή τη στιγμή, σκοτώνεται η αγορά και η οικονομία. Επομένως δεν είναι δυνατό να περιμένουμε να χτιστεί έτσι η οικονομία».
Απαντώντας στο ερώτημα «ότι μοιάζει κάποιος στην ΕΕ να έχει μια κρυφή ατζέντα. Αυτό υπονοείτε;» ο κ. Μίχαλος είπε: «Σίγουρα δημιουργούνται κάποια ερωτηματικά. Γιατί αν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τους εταίρους μας σε βασικά ζητήματα, τότε η άλλη οπτική είναι ότι κάποιοι θέλουν να δουν την Ελλάδα κυριολεκτικά στα γόνατα. Για να δημιουργηθούν έτσι οι κατάλληλες συνθήκες για την εφαρμογή τέτοιων οικονομικών πολιτικών, στις οποίες δεν θα έχουμε τη φωνή να πούμε όχι. Είμαι πολύ ξεκάθαρος σε αυτό».
Ο κ. Μίχαλος είπε πως: «Κανένας δεν αρνείται ότι χρειάζεται να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, βαθιές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, πρέπει να τις σχεδιάσουμε και να τις προσαρμόσουμε σύμφωνα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του ελληνικού λαού. Εκτιμώ τη θέση της καγκελαρίου Μέρκελ και ήμουν σίγουρος από την αρχή των επαναδιαπραγματεύσεων ότι η πολιτική λύση δεν θα ήταν εύκολη. Ωστόσο, αυτό που χρειάζεται να κατανοήσει ο καθένας, είτε πρόκειται για έναν ευρωπαίο ηγέτη είτε για το ΔΝΤ, είναι ότι δεν είναι δυνατό να συνεχίζει κάποιος να στραγγίζει τον μέσο Έλληνα πολίτη, πολύ απλά επειδή δεν έχει μείνει τίποτα για να στραγγίξει».