Την ίδια ώρα που η Ευρώπη παρέχει επαρκή κίνητρα για την περαιτέρω προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε κάθε μορφή προκειμένου να οδηγηθεί στην πλήρη απολιγνιτοποίηση ώστε να προστατευτεί το φυσικό περιβάλλον και η υγεία των πολιτών, στην Ελλάδα καταγράφεται σημαντική έλλειψη ενός επαρκούς χωροταξικού σχεδιασμού, με αποτέλεσμα να συντηρούνται οι προκαταλήψεις και οι αντιεπιστημονικές θεωρίες αναφορικά με τη χρήση των ανεμογεννητριών και την εκμετάλλευση της άφθονης στον τόπο μας αιολικής ενέργειας.
Μια από τις πιο φιλικές μεθόδους παραγωγής ενέργειας δηλαδή, έχει φτάσει στο σημείο να αντιμετωπίζεται εντός συνόρων με επιφύλαξη, χωρίς να υπάρχουν επαρκή επιχειρήματα, και να αντιμετωπίζεται ενίοτε με καχυποψία από τις τοπικές κοινωνίες που βλέπουν τους άλλοτε «καλόγαθους γίγαντες» ως απειλή για το οικοσύστημά τους.
Η διαχρονική έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού σε συνδυασμό με την απουσία ενός σύγχρονου αδειοδοτικού πλαισίου αποτελούν τις κύριες αιτίες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και πανθομολογουμένως θα πρέπει να διορθωθεί άμεσα, στο πλαίσιο της επονομαζόμενης «πράσινης» μετάβασης που προωθούν όλες οι κυβερνήσεις της γηραιάς ηπείρου.
Αυτό που απαιτείται είναι η θέσπιση ενός νέου χωροταξικού πλαισίου που θα καλύπτει τις ανάγκες των καιρών και της «πράσινης» μετάβασης στην αμιγώς καθαρή μορφή ενέργειας καθώς επίσης και η απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά την αδειοδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Πρόκειται για δύο νομοθετήματα που θα έπρεπε να είχαν επιψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων εντός του 2021 ωστόσο η κατάθεσή τους έχει καθυστερήσει σημαντικά.
Με την επίλυση των ζητημάτων χωροθέτησης και αδειοδότησης των ΑΠΕ εκτιμάται ότι θα δοθούν πειστικές απαντήσεις στις τοπικές κοινωνίες που σήμερα ανησυχούν θεωρώντας ότι μπορεί να βλαφθεί το περιβάλλον της περιοχής τους. Γι’ αυτό απαιτείται η άμεση προώθηση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου ώστε να οδηγηθούμε στον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας μας, ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα μετάβασης στην καθαρή μορφή ενέργειας, όπως είναι η αιολική.