Οι δημοσιονομικές δυσχέρειες τις αντιμετωπίζει η Ιταλία εντείνονται μετά την πρόσφατη δικαστική απόφαση η οποία ακύρωσε μια μεταρρύθμιση που είχε στόχο την εξοικονόμηση πόρων από τις συντάξεις, καθώς τα κόστη της απόφασης αυτής θα προστεθούν στο έλλειμμα, δήλωσαν πηγές στην ιταλική κυβέρνηση χθες βράδυ.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο ανέτρεψε τη μεταρρύθμιση που είχε προωθήσει μια προηγούμενη κυβέρνηση της Ιταλίας το 2012. Η μεταρρύθμιση εκείνη ακύρωνε την αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή του ύψους των συντάξεων που υπερέβαιναν τα 1.400 ευρώ τον μήνα για το 2012 και το 2013.
Το μέτρο της ακύρωσης της αύξησης των συντάξεων εκείνων είχε εξοικονομήσει περίπου 5 δισ. ευρώ, ή ένα 0,3% του ΑΕΠ, στον ιταλικό κρατικό προϋπολογισμό του 2012-2013. Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου μπορεί να μεγεθύνει σημαντικά το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Η σημερινή κυβέρνηση υπό τον Ματέο Ρέντσι ήλπιζε ότι η απόφαση θα οδηγούσε στην αναθεώρηση των ελλειμμάτων για το 2012 και το 2013 μεν, αλλά δεν θα είχε επιπτώσεις στον υπό εκτέλεση προϋπολογισμό.
Ωστόσο, δύο πηγές οι οποίες είναι ενήμερες για το ζήτημα δήλωσαν χθες ότι οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν τους εθνικούς προϋπολογισμούς προβλέπουν ότι το κόστος θα πρέπει να συμπεριληφθεί στους υπολογισμούς για το φετινό δημόσιο έλλειμμα.
Η Ρώμη είχε δεσμευθεί στους εταίρους της στην ΕΕ ότι θα μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 2,6% του ΑΕΠ φέτος, από 3,0% πέρυσι, το όριο που έχει θεσπιστεί με το Σύμφωνο Σταθερότητας. Η νέα εξέλιξη όμως θα καταστήσει δυσκολότερη την επίτευξη αυτού του στόχου.
Η κυβέρνηση Ρέντσι έχει τονίσει ότι θα προωθήσει μέτρα για να καλυφθεί το κόστος της δικαστικής απόφασης από δημοσιονομική άποψη.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν αποφάνθηκε με ποιον τρόπο η κυβέρνηση οφείλει να δώσει στους δικαιούχους τις αυξήσεις των συντάξεων τις οποίες στερήθηκαν, κι έτσι δεν σαφές πώς οι συνταξιούχοι που επλήγησαν θα λάβουν χρήματα, ή εάν αυτό θα γίνει εφάπαξ ή σε δόσεις.