Οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, ακολουθώντας τους κανόνες της, κάτι που μπορεί να κάνει, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της πορτογαλικής κυβέρνησης Πάουλο Πόρτας σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg στη Νέα Υόρκη. «Όλοι θέλουν να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ», δήλωσε ο Πόρτας, προσθέτοντας: «Η Ευρώπη έχει κανόνες και κατευθυντήριες γραμμές. Εξαρτάται από αυτούς να παρουσιάσουν μέτρα και μεταρρυθμίσεις, όπως κάναμε όλοι».
Έχοντας μειώσει πέρυσι το έλλειμμά της κατά περισσότερο από τα δύο τρίτα, η Ελλάδα είχε στο τέλος της χρονιάς την ευκαιρία οικονομικής ανάπτυξης και βρισκόταν σε πρώιμο στάδιο συζητήσεων για την προετοιμασία του τέλους του προγράμματός της, δήλωσε ο Πόρτας, προσθέτοντας: «Επομένως, δεν πρόκειται για χαμένη υπόθεση. Μπορούν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση, αλλά πρέπει να προσφέρουν λύσεις και μεταρρυθμίσεις».
Εάν η Ελλάδα πράγματι φύγει από την Ευρωζώνη, η Πορτογαλία είναι σε καλή θέση να αποφύγει την απώλεια επενδυτικής εμπιστοσύνης, στο πλαίσιο ενός αποτελέσματος ντόμινο, δήλωσε ο Πόρτας. Ο περιορισμός του δημοσιονομικού ελλείμματος, η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και η χαλάρωση των περιορισμών στις αγορές εργασίας και κατοικίας έθεσαν τις βάσεις για την οικονομική ανάπτυξη και αυξημένες ξένες επενδύσεις, πρόσθεσε. Ο Πόρτας βρέθηκε στη Νέα Υόρκη για να προωθήσει επενδύσεις στην Πορτογαλία. «Υπάρχουν αρκετοί (επενδυτές), όχι μόνο από τις ΗΠΑ, που ψάχνουν για ακίνητα, για αγροτική παραγωγή, για εταιρείες τεχνολογίας και πληροφορικής, για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που είναι σημαντικές στην Πορτογαλία, για τουριστικές επενδύσεις και για τράπεζες», δήλωσε ο Πορτογάλος πολιτικός.
Η πορτογαλική κυβέρνηση προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,6% φέτος, που θα είναι ο υψηλότερος από το 2010, ενώ πέρυσι η πορτογαλική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,9% έπειτα από τρία χρόνια ύφεσης. «Θα έχουμε πιθανόν έναν ρυθμό 1,6% ή περισσότερο», δήλωσε ο Πόρτας, με την ανάπτυξη να υπερβαίνει το 2% «τα δύο επόμενα χρόνια».
Οι βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο στην Πορτογαλία δεν θα οδηγήσουν σε τόσο ριζική αλλαγή πορείας στην Πορτογαλία, όπως στην Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει ισχυρή στήριξη για ένα κόμμα αντίστοιχο με τον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο Πόρτας, ο οποίος ηγείται του μικρότερου από τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο.
Τα δύο κόμματα ανακοίνωσαν το Σάββατο την κοινή κάθοδό τους στις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου, αντίθετα με το 2011, όταν κατέβηκαν ξεχωριστά στις εκλογές και σχημάτισαν κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους. Οι Σοσιαλιστές, που έχασαν την εξουσία το 2011, οπότε ζήτησαν την υπαγωγή της Πορτογαλίας σε πρόγραμμα, προηγούνται στις δημοσκοπήσεις. «Στο τέλος της ημέρας, θα χρειασθεί μία συμβιβαστική διάθεση των μεγάλων κομμάτων – των δύο κυβερνώντων και των Σοσιαλιστών. Θα πρέπει να μιλήσουμε», σημείωσε ο Πόρτας.