Επιδεινώνεται διαρκώς η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία καθώς σήμερα Παρασκευή (17/12) η τουρκική λίρα, έκανε βουτιά 8% σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο, λόγω των ανησυχιών για ένα πληθωριστικό σπιράλ από το ανορθόδοξο σχέδιο του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μειώνει τα επιτόκια εν μέσω εκτίναξης των τιμών.
Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος υποχώρησε στις 17,0705 λίρες ανά δολάριο, προκαλώντας την άμεση παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας στην αγορά συναλλάγματος για να στηρίξει το νόμισμα, για πέμπτη φορά αυτόν τον μήνα.
Σύμφωνα με το Reuters, επιχειρηματίες άσκησαν κριτική για τις οικονομικές πολιτικές με τον επικεφαλής του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης να δηλώνει«έκπληκτος» βλέποντας την Κεντρική Τράπεζα να μειώνει τα επιτόκια και μετά να πουλά συναλλαγματικά αποθέματα για να στηρίξει τη λίρα την επόμενη μέρα.
Ο Rifat Hisarciklioglu, επικεφαλής της Ένωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Εμπορευμάτων της Τουρκίας ζήτησε «επείγοντα μέτρα» για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στις αγορές.
Δύο φορές ανέστειλε τις συναλλαγές το Χρηματιστήριο
Το Χρηματιστήριο της Τουρκίας, μάλιστα, διέκοψε τις συναλλαγές σε όλες τις εισηγμένες μετοχές αφού οι απότομες πτώσεις προκάλεσαν βραχυκύκλωμα σε όλη την αγορά, με τη λίρα να κάνει βουτιά σε ιστορικό χαμηλό.
Οι συναλλαγές σταμάτησαν αυτόματα δύο φορές μέσα σε μία ώρα μετά την πτώση του δείκτη Borsa Istanbul έως και 7%. Η διαπραγμάτευση ξανάρχισε στις 5:24 μ.μ. τοπική ώρα και ο δείκτης υποχώρησε έως και 9,1% μέσα στα δύο πρώτα λεπτά λειτουργίας, σύμφωνα με το Bloomberg.
Εκτόξευση πληθωρισμού
Η απόφαση του Ερντογάν να προωθήσει τη νομισματική χαλάρωση εκτόξευσε τον πληθωρισμό στα ύψη πάνω από το 21%. Είναι πιθανό να εκτιναχθεί κατά 30% το επόμενο έτος λόγω των αυξανόμενων τιμών των εισαγωγών και της έκτακτης αύξησης του κατώτατου μισθού, λένε οι οικονομολόγοι.
«Με τον Ερντογάν να εδραιώνεται φαινομενικά περισσότερο στη στάση του κατά των επιτοκίων, όσο περισσότερο διαρκεί η νομισματική κρίση, η Τουρκία μπορεί να είναι πέρα από το σημείο χωρίς επιστροφή», δήλωσε ο Patrick Curran στο Tellimer, περιγράφοντας τη λίρα ως εντελώς αποκομμένη από τα θεμελιώδη.
Τα αρνητικά αποτελέσματα ήταν οδυνηρά καθώς οι Τούρκοι παρακολουθούν τις αποταμιεύσεις και τα κέρδη τους να εξανεμίζονται.
Ο Ερντογάν ανακοίνωσε αύξηση 50% στον κατώτατο μισθό, στις 4.250 λίρες (275 δολάρια) τον μήνα τον επόμενο χρόνο. Αυτό αναμένεται να τονώσει τον συνολικό πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή κατά 3,5 έως 10 ποσοστιαίες μονάδες.
Η αύξηση επηρεάζει περίπου έξι εκατομμύρια εργαζόμενους, αλλά, δεδομένης της απότομης υποτίμησης της λίρας, ο νέος κατώτατος μισθός εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος από το αντίστοιχο των 380 δολαρίων ένα χρόνο νωρίτερα.
«Η πιθανότητα των capital controls θα μπορούσε να αυξηθεί»
«Πιστεύουμε ότι ο τρέχων συνδυασμός πολιτικών είναι ουσιαστικά μη βιώσιμος», δήλωσε ο Maxim Rybnikov, διευθυντής κρατικών αξιολογήσεων για τη νοτιοανατολική Μεσόγειο στην S&P Global Ratings, σε διαδικτυακή μετάδοση.
«Εάν ο κύκλος της μείωσης των επιτοκίων συνεχιζόταν, η πιθανότητα των capital controls θα μπορούσε να αυξηθεί, πρόσθεσε ο Rybnikov. «Πιστεύουμε ότι ως μέτρο πολιτικής, θα χρησιμοποιηθούν ως μέτρο έσχατης ανάγκης» ανέφερε.