Το 50% των επιχειρήσεων μελών της Λέσχης των δέκα μεγαλύτερων Επιμελητηρίων της Ευρώπης (Αθήνας, Άμστερνταμ, Μιλάνου, Φρανκφούρτης, Μαδρίτης, Παρισίων, Κωνσταντινούπολης, Λυών, Βερολίνου και Λουξεμβούργου), θεωρούν ότι η πρόσβασή τους στη χρηματοδότηση για το 2011 θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες, το 10% εκτιμά ότι θα είναι πολύ περιορισμένη, το 30% ελαστική, ενώ το 10% δεν απάντησε.
Αυτό προκύπτει από έρευνα, που υλοποιήθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Παρισίων για το μέλλον της οικονομικής δραστηριότητας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στα μέλη και των 10 επιμελητηρίων της λέσχης από όπου το γενικό συμπέρασμα είναι θετικό για την επιχειρηματικότητα.
Η έρευνα παρουσιάστηκε στην Αθήνα στη συνάντηση των προέδρων και των γενικών διευθυντών της Λέσχης των δέκα μεγαλύτερων Επιμελητηρίων της Ευρώπης (Αθήνας, Άμστερνταμ, Μιλάνου, Φρανκφούρτης, Μαδρίτης, Παρισίων, Κωνσταντινούπολης, Λυών, Βερολίνου και Λουξεμβούργου), στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας οι οποίοι μετά το πέρας της πρωινής συνεδρίασης επισκέφτηκαν τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.
Κατά την πρωινή κλειστή συνεδρίαση των προέδρων και των γενικών διευθυντών των Επιμελητηρίων απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, συζητήθηκε διεξοδικά το θέμα των καλύτερων πρακτικών που εφαρμόζουν τα Επιμελητήρια για τη βελτίωση του κλίματος στην αγορά και για την ενίσχυση των επιχειρήσεων – μελών τους. Ο καθηγητής Οικονομικών του Δ.Π.Θ., κ. Διονύσης Χιόνης, ανέλυσε τη μακροοικονομική ανάλυση της οικονομικής κατάστασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ παρουσιάστηκε και μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των επιχειρήσεων – μελών του Club.
Από την έρευνα, που υλοποιήθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Παρισίων, προκύπτουν αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον της οικονομικής δραστηριότητας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αναλυτικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:
– Το 90% των επιχειρήσεων – μελών των Επιμελητηρίων δηλώνει ότι το τελευταίο εξάμηνο η οικονομική τους δραστηριότητα βελτιώθηκε και το 10% ότι επιδεινώθηκε.
– Στην ερώτηση από πού προήλθε η οικονομική τους δραστηριότητα τους τελευταίους έξι μήνες, το 50% απάντησε ότι η οικονομική ανάπτυξη προήλθε από την εξωτερική ζήτηση, το 10% από την εσωτερική κατανάλωση και το 40% και από τα δύο.
– Στην ερώτηση για τις σχέσεις των επιχειρήσεων με τις τράπεζες το τελευταίο εξάμηνο, το 60% εκτιμά ότι βελτιώθηκαν, το 30% ότι παρέμειναν αμετάβλητες και το 10% ότι επιδεινώθηκαν.
– Στην ερώτηση για το τι εκτιμούν για το επόμενο εξάμηνο το 50% αναμένει βελτίωση, της οικονομικής δραστηριότητας, το 40% στασιμότητα και το 10% επιδείνωση.
– Στην ερώτηση από πού περιμένουν για τους επόμενους έξι μήνες τη συνέχιση της ανάπτυξης, το 40% απάντησε από τη βελτίωση της εξωτερικής ζήτησης και το 60% από την εξωτερική ζήτηση και την εσωτερική κατανάλωση ταυτόχρονα.
– Στην ερώτηση πώς βλέπουν οι επιχειρήσεις την πρόσβασή τους στη χρηματοδότηση για το 2011, το 10% εκτιμά ότι θα είναι πολύ περιορισμένη, το 50% ότι θα είναι προσαρμοσμένη στις πραγματικές συνθήκες της αγοράς και το 30% ελαστική, ενώ το 10% δεν απάντησε.
– Τέλος, στην ερώτηση, εάν οι πρόσφατες διακυμάνσεις της ισοτιμίας του ευρώ επηρέασαν την οικονομική τους δραστηριότητα, το 60% απάντησε ότι έχουν επιδράσει αρνητικά και το 40% ότι δεν επηρέασαν την οικονομική του δραστηριότητα.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κώστας Μίχαλος, στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται στο στάδιο της ανάκαμψης από τη βαθύτερη ύφεση των τελευταίων 50 ετών. Και οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καλούνται σήμερα να λύσουν ένα δύσκολο «παζλ». Να βρουν τις κατάλληλες ισορροπίες, ανάμεσα στην ανάγκη για αποκατάσταση των ρυθμών ανάπτυξης και στην ανάγκη για αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων που δημιούργησε η πρόσφατη κρίση. Την ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη για αύξηση της ανταγωνιστικότητας και στην ανάγκη για διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, βρίσκεται σήμερα σε δυσχερέστερη θέση, σε σύγκριση με τους εταίρους της. Η χώρα μας έχει αναλάβει την υποχρέωση να μειώσει δραστικά το έλλειμμα και το χρέος της, μέσα σε προκαθορισμένο χρονικό διάστημα. Το 2010, ήταν μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από την εφαρμογή ιδιαίτερα επώδυνων μέτρων, για τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών και την αύξηση των δημοσίων εσόδων.
Τα μέτρα αυτά, είχαν και έχουν ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο για την ελληνική κοινωνία. Και βεβαίως για τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες πλήττονται ταυτόχρονα από τη μείωση της ζήτησης, από την αύξηση της φορολογίας, από τον περιορισμό της ρευστότητας και την αύξηση του κόστους του τραπεζικού δανεισμού. Οι συνθήκες αυτές, καθιστούν δύσκολη την επιβίωση πολλών, ιδιαίτερα μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, ενώ παράλληλα αποθαρρύνουν την πραγματοποίηση εγχώριων και ξένων επενδύσεων… Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, έχει σήμερα βαθιά συναίσθηση του ρόλου του, σε μια κρίσιμη περίοδο για τις επιχειρήσεις και για τη χώρα μας».