Η Ελλάδα και η υπόλοιπη ευρωζώνη πέρασαν τον Φεβρουάριο διαφωνώντας για τη διαδικασία που θα κρατήσει τη χώρα στη ζωή, επισημαίνει σε σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal, με τον τίτλο «Μόνο με περισσότερο ελληνικό δράμα θα αποφευχθεί η δραχμή». Όπως εκτιμά ο αρθρογράφος της αμερικανικής εφημερίδας, την άνοιξη οι δύο πλευρές θα την περάσουν «μαλώνοντας» για ένα πιο δύσκολο ζήτημα: Ποιες οικονομικές πολιτικές μπορούν να κατευνάσουν τόσο τους πιστωτές όσο και τους πολίτες;
Όπως αναφέρει η WSJ, η συμφωνία αυτής της εβδομάδας ήταν πολύ δύσκολο να επιτευχθεί και η επόμενη θα είναι ακόμη πιο δύσκολη. Η εφημερίδα διαπιστώνει μια «ιδεολογική κόντρα» για το τι πήγε στραβά τα τελευταία πέντε χρόνια, εκτιμά δε ότι το να βρεθεί κοινό σημείο θα είναι το κλειδί για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. «Η αναζήτηση πρέπει να επιβιώσει τρία στάδια για να μην καταλήξει το νέο δράμα της Ελλάδας στη δραχμή» γράφει ο Marcus Walker:
1. Η πρώτη πράξη αφορούσε το εάν η Αθήνα θα μπορούσε να αποδεχθεί τους κανόνες του παιχνιδιού κρατικής διάσωσης της ευρωζώνης, που σχεδιάστηκε από τη Γερμανία για να εξασφαλίσει ότι οι φορολογούμενοί της θα χρηματοδοτούσαν άλλα κράτη του ευρώ, μόνο με αντάλλαγμα σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
2. Η δεύτερη πράξη θα είναι να συμφωνήσουν και να εφαρμόσουν τα οικονομικά μέτρα μέχρι το καλοκαίρι που θα ξεκλειδώσουν της απολύτως αναγκαία χρηματοδότηση και να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.
3. Η τρίτη πράξη, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μια συμφωνία που να ολοκληρώνει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, θα είναι να συμφωνηθεί ένα follow-up πρόγραμμα που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να καλύψει τις αποπληρωμές του χρέους το καλοκαίρι και μετά, μέχρι να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων.
Για να πάρει τα λεφτά ωστόσο, η Ελλάδα θα πρέπει να επιλύσει την ασάφεια συμφωνώντας σε συγκεκριμένα μέτρα με τους θεσμούς.
Η μεγαλύτερη νίκη της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις μέχρι τώρα, ήταν που κέρδισε την ευκαιρία να αντικαταστήσει τα προτιμώμενα μέτρα του ΔΝΤ με δικές της πολιτικές, τονίζει ο Walker. Αλλά για να ακολουθήσει η Ελλάδα το δικό της μονοπάτι, πρέπει να πείσει το ΔΝΤ ότι οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος ώστε να επιτευχθεί ο ευρύτερος στόχος του προγράμματος διάσωσης, το να καταστεί η ελληνική οικονομία ανταγωνιστική εντός το ευρώ. «Το Ταμείο και το Βερολίνο είναι επιφυλακτικοί», καταλήγει η WSJ.