Βασικά σημεία της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τους δανειστές, σε σύγκριση με το e-mail Χαρδούβελη, παρουσιάζει η κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι με τη συμφωνία αποφεύχθηκε η εφαρμογή ενός σχεδίου «που στόχευε στην οικονομική και δημοσιονομική ασφυξία και ουσιαστικά απέβλεπε σε “αντιμνημονιακή παρένθεση” της κυβέρνησης».
Τα σημεία που επισημαίνει η κυβέρνηση αφορούν την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την ανάκαμψη της οικονομίας, την αντιμετώπιση της διαφθοράς και τις αλλαγές στο κράτος, τη φορολογία, τα εργασιακά θέματα και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Αναλυτικά όσα επισημαίνει η κυβέρνηση:
1. Διαπραγμάτευση
Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε, αφορά 4 μήνες και οι εταίροι συμφώνησαν με την κυβέρνηση σε μια σειρά ζητήματα, όπως:
– Διαχωρισμό δανειακής σύμβασης από μνημόνια.
– Απεμπλοκή από μνημόνια, δηλαδή το πλαίσιο πολιτικής λιτότητας.
– Ενδιάμεση συμφωνία, 4μηνης διάρκειας, η οποία δίνει χώρο για διαπραγματεύσεις χωρίς πίεση.
– Αποφυγή ενός σχεδίου που στόχευε στην οικονομική και δημοσιονομική ασφυξία και ουσιαστικά απέβλεπε σε «αντιμνημονιακή παρένθεση» της κυβέρνησης.
– Τέλος των εξωπραγματικών πρωτογενών πλεονασμάτων. Για το 2015 προβλεπόταν πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ ή 5,5 δισ. ευρώ. Με τη συμφωνία προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα που θα «λάβει υπόψη του τις οικονομικές συνθήκες του 2015».
– Ομαλότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με την επίτευξη της συμφωνίας στο Eurogroup.
2. Ανθρωπιστική κρίση
Στο κείμενο της συμφωνίας εμπεριέχεται ο πρώτος πυλώνας της Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Δηλαδή:
– Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.
– Πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης για 300.000 άπορες οικογένειες.
– Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους.
– Δραστική μείωση συμμετοχής για φαρμακευτική δαπάνη.
– Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης (30.000 διαμερισμάτων σε πρώτη φάση).
– Ειδική κάρτα μετακίνησης με τα μαζικά μέσα μετακίνησης.
3. Ανάκαμψη οικονομίας
Μέτρα για την άμεση ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας.
– Κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
– Κόκκινα δάνεια.
Αποτροπή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας με ορισμένο ύψος οικογενειακού εισοδήματος. Το «πάγωμα» των πλειστηριασμών θα ισχύει για ένα χρόνο με διευρυμένα κριτήρια και θα αφορά στα επίπεδα των 300.000 ευρώ. Όποιος δανειολήπτης ενταχθεί στη διάταξη θα πρέπει να καταβάλει από 0-20% του εισοδήματός του, ενώ σε ό,τι αφορά στα όρια, με 500.000 ευρώ συνολική ακίνητη περιουσία και έως 25.000 εισόδημα ο δανειολήπτης θα καταβάλλει το 10% και από εκεί και πάνω έως τις 50.000 το ποσοστό θα ανέρχεται στο 20%.
Θα συσταθεί ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης στον οποίο θα μεταφερθούν τα προβληματικά δάνεια από τις τράπεζες. Τα δάνεια θα πουληθούν από τις τράπεζες στο 50% της αξίας τους και στη συνέχεια ο δανειολήπτης θα πληρώσει στον φορέα της οφειλής, ενώ ένα τρίτο μέρος θα καλυφθεί από το Δημόσιο.
– Ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Διευκρινίζεται ότι θα υπάρχει διάκριση μεταξύ αυτών που σκόπιμα δεν πληρώνουν και σε όσους έχουν πραγματική αδυναμία πληρωμής.
4. Δημόσια διοίκηση – διαφθορά
Αποτελεί εθνική προτεραιότητα ο αγώνας για μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση και ο πόλεμος κατά της διαφθοράς. Στο στόχαστρο μπαίνουν:
– Λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού.
– Ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
– Αυστηρότερη νομοθεσία χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων.
– Μέγιστο όριο δανεισμού των κομμάτων.
– Είσπραξη από το κράτος του τιμήματος για τις συχνότητες που χρησιμοποιούν τα μέσα ενημέρωσης.
5. Φορολογία
– Δίκαιο φορολογικό σύστημα.
– Κατάργηση φορολογικής αμνηστίας.
– Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής / φοροαποφυγής.
– Όλα τα τμήματα της κοινωνίας, και κυρίως οι πλούσιοι, θα συμβάλλουν αναλογικά στη χρηματοδότηση των δημόσιων πολιτικών.
– Δημιουργία περιουσιολογίου / ολοκλήρωση κτηματολογίου.
6. Εργασιακά
Στη λίστα γίνεται αναφορά και στα εργασιακά. Δεν γίνεται αναφορά σε επαναπρόσληψη απολυμένων στο Δημόσιο, διότι, όπως ο αρμόδιος υπουργός έχει δηλώσει, αυτές θα ενταχθούν στις ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις που αναφέρονται στον προϋπολογισμό.
– Το πιθανότερο εντός του Μαρτίου θα προχωρήσει η κατάθεση του νομοσχεδίου για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Θα αφορά και τη μετενέργεια και την επεκτασιμότητα.
7. Ιδιωτικοποιήσεις
– Όσες ιδιωτικοποιήσεις έχουν κλείσει δεν θα αναιρεθούν. Θα επανεξεταστούν, όμως, όλες όσες είναι σε εξέλιξη -και τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια-, όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης.
8. Το email Χαρδούβελη
Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε συμφωνήσει στο email Χαρδούβελη για:
– Αύξηση του ΦΠΑ σε τουριστικές επιχειρήσεις από 6,5% στο 13%. Η κυβέρνηση Σαμαρά, μάλιστα, συζητούσε την αύξηση του ΦΠΑ σε νησιά. Η νέα ελληνική κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ σε νησιά.
– Ανατιμήσεις, που θα έφταναν ακόμη και στο 18%, σε τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, φάρμακα, εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών, βιβλία, εφημερίδες, εισιτήρια κινηματογράφου και θεάτρων καθώς και σε διάφορα ακόμα προϊόντα και υπηρεσίες λόγω ενοποίησης των διαφορετικών συντελεστών του ΦΠΑ.
– Επιβολή ΦΠΑ και στη λαχειοφόρο αγορά.
– Περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.
– Κατάργηση του ΕΚΑΣ.
– Αύξηση φόρου σε καπνό – αλκοόλ.
– Πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ, δηλαδή 5,5 δισ. ευρώ!
– Αύξηση των ελάχιστων ενσήμων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος από 4.500 σε 6.000, ενώ θα αυξάνονταν και άλλο, σταδιακά.
– Μονιμοποίηση της «έκτακτης» εισφοράς αλληλεγγύης.
– Αύξηση στα τέλη που σχετίζονται με την έκδοση πιστοποιητικών αδειών κυκλοφορίας, κ.ά.