Συνεχίζεται σήμερα το «γράψε-σβήσε» στο Μαξίμου ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα. Οι τεχνικές διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των δανειστών στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, με τις δύο πλευρές να προετοιμάζονται κατά μόνας για την αυριανή κρίσιμη διαπραγμάτευση, όπου αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Και ενώ ευρωπαϊκές πηγές τόνιζαν ότι δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση, αλλά για ανταλλαγή απόψεων με στόχο την καλύτερη κατανόηση της κάθε πλευράς, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης στέλνει σήμα για νέο πρόγραμμα. Σε δηλώσεις του στους Financial Times εκτίμησε ότι το πιθανότερο σενάριο προβλέπει τη λήξη του σημερινού προγράμματος και την έναρξη συζητήσεων για ένα νέο πρόγραμμα.

Τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση για μια συμφωνία με τους δανειστές παραμένουν τα εργασιακά, το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι αλλαγές σε ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό.

Σε ανεπίσημο σημείωμά της η κυβέρνηση παρουσίασε 10 σημεία με πολιτικό και τεχνοκρατικό περιεχόμενο, με τα οποία αποτιμά ως θετικές τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών και προσδιόρισε σε γενικές γραμμές και τις κατευθύνσεις των εργασιών που θα γίνουν μέχρι την συνεδρίαση του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.

«Τα τεχνικά κλιμάκια δεν κάνουν διαπραγμάτευση ή κριτική σε θέσεις. Καταγράφουν τα σημεία σύγκλισης, διαπιστώνουν- εντοπίζουν τις αποκλίσεις. Τη Δευτέρα, δηλαδή, στο Eurogroup θα υπάρχουν δύο, ισάξια και ισότιμα, κείμενα – ένα της ελληνικής πλευράς και ένα της Κομισιόν. Κείμενα μέσα από τα οποία οι δύο πλευρές θα μπορούν άμεσα να βλέπουν σε ποια σημεία υπάρχει διαφωνία και σε ποια συμφωνία», ανέφερε το Μαξίμου.