Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επαναξιολογήσει το πρόγραμμά αγορών ομολόγων πριν αυτό λήξει τον Σεπτέμβριο του 2016 και, εάν είναι αναγκαίο, θα κάνει περισσότερα για να αυξήσει τον πληθωρισμό προς τον στόχο της ΕΚΤ, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Μπενουά Κερέ.
«Σκοπεύουμε να αγοράζουμε ομόλογα έως τον Σεπτέμβριο του 2016, δηλαδή για 19 μήνες, συνολικού ύψους 1.140 δισ. ευρώ (1,14 τρις. ευρώ)», δήλωσε ο Κερέ σε δημοσιογράφους στο περιθώριο διάσκεψης κεντρικών τραπεζιτών στη Βουδαπέστη, προσθέτοντας: «Έχουμε δηλώσει, επίσης, ότι αυτό (οι αγορές ομολόγων) θα γίνεται, έως ότου δούμε μία βιώσιμη σύγκλιση προς αυτό που εμείς ορίζουμε ως σταθερότητα των τιμών».
«Ναι, είναι ένα πρόγραμμα χωρίς συγκεκριμένο χρόνο λήξης. Θα επαναξιολογηθεί, καθώς θα πλησιάζουμε στον Σεπτέμβριο του 2016, και εάν ο στόχος της επίτευξης βιώσιμης σύγκλισης προς πληθωρισμό 2% δεν επιτυγχάνεται μεσοπρόθεσμα, θα κάνουμε περισσότερα», τόνισε ο Κερέ. «Δεν αναμένουμε άμεση επίδραση. Γι’ αυτό σκοπεύουμε να (εφαρμόσουμε) το πρόγραμμα επί 19 μήνες», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η αποτελεσματικότητα του προγράμματος θα εξαρτηθεί επίσης από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις χώρες της Ε.Ε.
«Θα ξεκινήσουμε το πρόγραμμα την 1η Μαρτίου και είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε, αλλά θεωρώ ότι έως το καλοκαίρι θα έχουμε τις πρώτες ενδείξεις, επειδή τα πρώτα πράγματα που θα εξετασθούν είναι οι όγκοι των ομολόγων που έχουν προσφερθεί στην ΕΚΤ από τις τράπεζες ή από επενδυτές», δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι.
Οι δύο κεντρικοί τραπεζίτες δεν θέλησαν να αναφερθούν λεπτομερώς για την κατάσταση στην Ελλάδα. Ο Κερέ δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πολιτικός διάλογος μεταξύ της νέας κυβέρνησης και των εταίρων της. Ο Νοβότνι αρνήθηκε να κάνει δήλωση για την επέκταση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω (του μηχανισμού) έκτακτης ρευστότητας. «Αυτό είναι κάτι, όπου έχουμε πολύ στενές διασυνδέσεις με πολιτικά γεγονότα και θα ακολουθήσουμε τους κανόνες μας», δήλωσε ο τραπεζίτης.