Ένα κατηγορηματικό «όχι» σε ενδεχόμενη διαγραφή του ελληνικού χρέους είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, μιλώντας στη Γερουσία της χώρας του, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ελάφρυνσης.

Συγκεκριμένα, όταν ερωτήθηκε από βουλευτή του κομμουνιστικού κόμματος για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, απάντησε ότι «το ελληνικό χρέος δεν είναι απέναντι στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η Ελλάδα δεν έχει πλέον χρέος απέναντι στις ιδιωτικές αγορές. Έχει χρέος απέναντι στα κράτη και σε δημόσιους φορείς. Για παράδειγμα, το χρέος της απέναντι στη Γαλλία, δηλαδή στο Γάλλο φορολογούμενο ανέρχεται σε 42 δισ. ευρώ».

Ο Μισέλ Σαπέν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

«Να συζητήσουμε για να ελαφρύνουμε το βάρος; Ναι! Να διαγράψουμε το χρέος; Όχι! Γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε να μεταφέρουμε το βάρος του χρέους από τον Έλληνα στο Γάλλο φορολογούμενο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση άλλου βουλευτή, είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εγώ επιθυμούμε η Γαλλία να διευκολύνει το διάλογο και την αναζήτηση λύσης με την Ελλάδα», αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει πρώτα να συζητηθούν οι «απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη φοροδιαφυγή, την οποία χαρακτήρισε ένα από τα σημεία που η Ελλάδα θα πρέπει κάνει μεταρρυθμίσεις.