Με ένα μπαράζ συσκέψεων που κορυφώθηκε μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση και οι εμπειρογνώμονες της τρόικας οριστικοποίησαν το νέο μνημόνιο. Παρά τις φήμες που κυκλοφορούν, το μνημόνιο Νο3 επί της ουσίας αφορά σε μια πιο σκληρή εκδοχή του γνωστού μνημονίου, ως προς στο σκέλος της περικοπής δαπανών και ειδικά στο θέμα των συγχωνεύσεων και καταργήσεων δημόσιων οργανισμών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε απολύσεις, λουκέτα και περικοπές.

Βέβαια, το νέο μνημόνιο έρχεται και με έναν επισυναπτόμενο κατάλογο με όλες τις καθυστερήσεις που εντόπισαν οι σκληροί της τρόικας κατά την διάρκεια του νέο ελέγχου της ελληνικής οικονομίας. Κατάλογος που θέτει σε κίνδυνο της 3η δόση του δανείου που ήδη έχει μετατεθεί κατά έναν μήνα σε σχέση με τα αρχικά σχέδια.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα έπρεπε ήδη να έχει κατατεθεί στην Βουλή καθώς περιλαμβάνει αναδιάρθρωση φοροελεγκτικών μηχανισμών, μέτρα για τη φοροδιαφυγή και σχέδιο για να μπουν στα ταμεία του κράτους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Και φυσικά βάζει λουκέτο σε περίπου 100 εφορίες.

Στο θέμα των εργασιακών σχέσεων επείγει ο νέο πλαίσιο για τη διαιτησία και οι αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις. Η τρόικα θεωρεί “κλειδί” τις παρεμβάσεις στο Δημόσιο και τις μετατάξεις υπαλλήλων για να επιτευχθεί ο εξορθολογισμός.

Το σχέδιο για το νέο μισθολόγιο θα πρέπει να είναι έτοιμο τον Ιανουάριο του 2011 και τον Ιούλιο να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή.

Η τρόικα έχει ζητήσει επίσης να είναι έτοιμες μέχρι τις αρχές του χρόνου οι ενδιάμεσες μακροχρόνιες προβλέψεις για τις συνταξιοδοτικές δαπάνες σε βάθος 50 ετών.

Επίσης οι ελεγκτές της τρόικας θέλουν να έχουν στα χέρια τους μέχρι το Μάρτιο τις τελικές προβλέψεις και για τις επικουρικές συντάξεις, ενώ έως τον Ιούνιο θα πρέπει να έχει τελειώσει η αναθεώρηση των βαρέων – ανθυγιεινών.

Το σχέδιο για άνοιγμα της αγοράς στην παραγωγή λιγνίτη για τρίτους πρέπει και αυτό να είναι έτοιμο στις αρχές του 2011 όπως και ο μηχανισμός σύνδεσης των τιμολογίων με τη χονδρική τιμή, ενώ έως τον Ιούνιο θα πρέπει να έχουν καταργηθεί τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια.

Μέχρι τον Ιανουάριο θα πρέπει να έχει θεσμοθετηθεί το σύστημα που θα ευνοεί τα φάρμακα – αντίγραφα. Επίσης το σύστημα πληρωμής των 3 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία θα πρέπει να εφαρμόζεται και να έχει παραταθεί η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων.

Προβληματισμό εάν όχι ανησυχία προκαλούν προσδοκώμενα έσοδα 7,8 δισ. ευρώ κυρίως από τις φετινές αυξήσεις των φόρων σε καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, από τη φορολόγηση ημιυπαίθριων και αυθαιρέτων, από τον αυξημένο ΦΠΑ, από τα νέα τεκμήρια, τις αντικειμενικές αξίες και την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.