«Σε σχέση με το παρελθόν, η διαφορά είναι τεράστια, σε σχέση στον τομέα των επενδύσεων» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου, ο οποίος συμμετείχε στο 16ο διεθνές επενδυτικό φόρουμ για την Ελλάδα.
Αναφερόμενος στις επαφές που είχε με Αμερικανούς και Ελληνοαμερικανούς επενδυτές που ενδιαφέρονται για την ελληνική αγορά και γενικότερα για να επενδύσουν στην Ελλάδα, ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε: «Αυτό που μπορεί να πει κάποιος είναι ότι θετικότερα δεν θα μπορούσε να είναι. Κι αν το συγκρίνουμε με το παρελθόν, η διαφορά είναι τεράστια». Πρόσθεσε δε ότι «το θετικό αυτό κλίμα, που οφείλεται βεβαίως στα εξαιρετικά οικονομικά στοιχεία, τα οποία παρακολουθούν σε λεπτομέρειες όλοι οι επενδυτές, δίνουν αυτό τον τόνο αισιοδοξίας».
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανέφερε, επίσης, ότι «από την πλευρά μας, δώσαμε εκείνο το στοιχείο που χρειαζόταν προς αυτούς, που λέγεται: αξιοπιστία υλοποίησης των επενδύσεων από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να προωθηθούν το συντομότερο δυνατόν».
Όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας, ο κ. Παπαγεωργίου επισήμανε ότι «εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον, κυρίως στα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οπότε πλέον ανοίγει ο ανταγωνισμός σε μεγάλο βαθμό».
Μιλώντας στο επενδυτικό φόρουμ, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανέπτυξε τις πολιτικές και τους στόχους της Ελλάδας για τον τομέα της ενέργειας. Επίσης, είχε αρκετές συναντήσεις με διευθύνοντες συμβούλους εταιρειών και με εκπροσώπους funds, καθώς και με Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες και πολιτικούς. Κύριο θέμα των συζητήσεων ήταν οι επενδυτικές προοπτικές και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στον ενεργειακό τομέα, καθώς και η πορεία της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού. Σε κοινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κώστα Σκρέκα και με τον Αμερικανό επενδυτή, Τζον Πόλσον, συζήτησαν θέματα οικονομικά, αναπτυξιακά και ενεργειακά.
Κατά την ομιλία του, ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η σκληρή δουλειά και αυτός ο αγώνας, επιτέλους, αρχίζει να αποδίδει καρπούς και να παραγάγει απτά αποτελέσματα ευρύτερα. Η τάση αλλάζει και οι προοπτικές ανάπτυξης αναδύονται πια για την Ελλάδα, που αξιοποιώντας τις θα μπορέσει να βγει από την κρίση. Κι εμείς επαναπροσδιορίζουμε αυτές τις αναπτυξιακές προοπτικές πέρα από τους παραδοσιακούς ισχυρούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, με την εισαγωγή τολμηρών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να αξιοποιηθεί το ανεξερεύνητο δυναμικό και σε άλλους τομείς, με ιδιαίτερη έμφαση στον ενεργειακό τομέα».
Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι «το όραμά μας για ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την εν εξελίξει διαδικασία εκσυγχρονισμού στον τομέα της ενέργειας, η οποία στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες: Πρώτον, ολοκληρώνουμε τις προσπάθειες εξυγίανσης, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούμε μια ενεργειακή στρατηγική για το μέλλον. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς την εξάλειψη όλων όσων μας κράτησαν πίσω. Για παράδειγμα, ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ήταν μέχρι τώρα χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας “χαμένης ευκαιρίας”, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα είναι ευλογημένη με μεγάλη ηλιοφάνεια και πολύ ισχυρό αιολικό δυναμικό. Εμείς συνεχίζουμε τις προσπάθειες για τη μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, που αποτελεί και ουσιαστικό στόχο της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ, με έναν πιο ισορροπημένο τρόπο. Αυτή η πολιτική πλέον δεν σημαίνει συμβιβασμούς σε άλλες σημαντικές ενεργειακές πτυχές, όπως η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας και η προστασία των ευάλωτων καταναλωτών».
Ακολούθως, ο κ. Παπαγεωργίου πρόσθεσε: «Δεύτερον, επιταχύνουμε την ανάπτυξη ενεργειακών υποδομών ζωτικής σημασίας. Έτσι, θα μπορέσουμε αφενός να συνδέσουμε τους υπόλοιπους κρίκους της αλυσίδας εντός της εσωτερικής ενεργειακής αγοράς στην ΕΕ και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε ένα πλέγμα νέων επενδυτικών ευκαιριών μέσω της ενίσχυσης του ανταγωνισμού. Ως εκ τούτου, επιταχύνουμε την υλοποίηση έργων προτεραιότητας, τόσο στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας όσο και φυσικού αερίου».
Αναφερόμενος στον «τρίτο πυλώνα της πολιτικής μας», είπε, μεταξύ άλλων: «Είναι η ανάπτυξη της μιας ανοιχτής, ανταγωνιστικής και διαφανούς αγοράς μέσω της διαδικασίας απελευθέρωσης των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
»Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, προχωρούμε με την αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου σχετικά με τη χονδρική αγορά. Εισάγονται πιο διαφανείς, πιο απλοί και ισχυροί κανόνες, οδηγώντας σε πιο αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία και σε περισσότερες επενδυτικές ευκαιρίες για μια βιώσιμη ανάπτυξη της αγοράς και στο μέλλον. Τα μεταβατικά μέτρα που λάβαμε, έχουν ήδη θετικό αντίκτυπο στην αγορά, ενισχύοντας σημαντικά την αποδοτικότητά της και διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητά της».
Καταλήγοντας, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αφού έδωσε μια συνολική εικόνα των στρατηγικών αλλαγών και των πρωτοβουλιών στα θέματα του υπουργείου του, τόνισε: «Όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις έχουν άμεσο αντίκτυπο στον τέταρτο πυλώνα της ενεργειακής μας πολιτικής, ο οποίος αφορά στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και στη βελτίωση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Όλοι γνωρίζουμε ότι η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης δεν αποτελεί ένα νέο στόχο. Επιπλέον, η πρόσφατη κρίση στην Ουκρανία και οι συνεχιζόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή, όπως η διεθνής απειλή του Ισλαμικού Κράτους, έχουν αναδείξει περαιτέρω το επείγον του θέματος. Αυτά τα γεγονότα αφυπνίζουν για τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας, και το σημαντικότερο πιστοποιούν την αξία της διαφοροποίησης πηγών και της πλήρους αξιοποίησης των εγχώριων πόρων. Ως εκ τούτου, με το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων για τις ενεργειακές υποδομές, καθώς και με τη συμμετοχή σε διακρατικά σχέδια όπως ο “Νότιος Διάδρομος”, θέτουμε τα θεμέλια για την ανάδειξη της Ελλάδας ως στρατηγικής πύλης εισόδου ενεργειακού εφοδιασμού στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη».