Την άποψη πως η λύση χρέους στην ευρωζώνη περνά μέσα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην οποία πρέπει να επιβληθεί πολιτικά ένας διαφορετικός ρόλος, εκφράζει ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΚΤ θα πρέπει να αναλάβει για δεκαετίες το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους των χωρών μέχρι να δημιουργηθεί το έδαφος για πολιτικές που θα στηρίζουν το κοινωνικό κράτος και την ανάπτυξη.

Σε άρθρο στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο κ. Μηλιός παρουσιάζει τις λύσεις που προτείνει η Αριστερά για να τελειώσει η λιτότητα και ξεκαθαρίζει ότι η λύση αυτή δεν προϋποθέτει ούτε μεταβιβάσεις μεταξύ χωρών ούτε επιπλέον φορολογική επιβάρυνση.

Όπως αναφέρει, για την Ελλάδα η ενδεικνυόμενη διευθέτηση είναι αυτή που ακολουθεί το πρότυπο της λύσης που δόθηκε για τη Δυτική Γερμανία το 1953: διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης. Ο κ. Μηλιός αναγνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή, τονίζει, ωστόσο, πως με δεδομένο ότι οι δόσεις που παρέχονται από τους δανειστές πηγαίνουν αποκλειστικά για την αποπληρωμή τόκων και τοκοχρεολυσίων δεν θα υπάρξει εκβιασμός ικανός να κάνει την ελληνική κυβέρνηση να υποχωρήσει. «Όσο δεν θα δίνονται οι δόσεις, απλώς δεν θα αποπληρώνονται τα ομόλογα που λήγουν», σημειώνει, μεταξύ άλλων.