Η τελευταία αναθεώρηση επί τα χείρω των προβλέψεων για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη αποδεικνύει ότι η «συνετή» προσέγγιση στις επενδύσεις που διατηρούν η Γερμανία και η προηγούμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποτύχει και πρέπει να αντικατασταθεί με πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης, δήλωσε ανώτερος ιταλός αξιωματούχος.
«Οι σημερινές οικονομικές προβλέψεις είναι καλά νέα, επειδή επιβεβαιώνουν ότι η προσέγγιση είναι λανθασμένη», δήλωσε ο Σάντρο Γκότζι, ο Ιταλός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων από το Βερολίνο.
«Και επειδή η προσέγγιση είναι λανθασμένη, όχι μόνο για τη χώρα μου αλλά και γενικότερα για την ευρωζώνη, ελπίζουμε ότι θα δούμε από τις Βρυξέλλες περισσότερη αποτελεσματικότητα και πολιτικές που θα είναι πιο προσαρμοσμένες στην οικονομική πραγματικότητα της ευρωζώνης», πρόσθεσε ο Γκότζι.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι η οικονομία της ευρωζώνης δεν θα πετύχει ανάπτυξη 1,7%, που αρχικά ήταν ο στόχος για την επόμενη χρονιά, παρά το 2016.
Κατηγόρησε την καθυστέρηση στην ανάκαμψη της ιταλικής και της γαλλικής οικονομίας.
Ο Γκότζι σημείωσε ότι συμφώνησε με τον απερχόμενο ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Γιούρκι Κατάινεν πως η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, θα πρέπει να κάνει περισσότερες επενδύσεις.
Εξάλλου ο Ιταλός υφυπουργός σκοπεύει να επαναλάβει την άποψή του αυτή στον Γερμανό ομόλογό του Μίχαελ Ροτ στις συνομιλίες που θα έχουν αργότερα σήμερα.
Η ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης και των επενδύσεων ήταν «σχεδόν κοινή γνώση» για όλους, εκτός από τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος είχε μια πιο «συνετή» προσέγγιση «και υπάρχει ακόμη περισσότερη σύνεση από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης», υπογράμμισε ο Γκότζι.
Το σχέδιο του νέου προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ύψους 300 δισεκ. ευρώ με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί, όπως έγινε με ένα παρόμοιο σχέδιο του Μπαρόζο, ενώ τα κράτη με περισσότερους πόρους, όπως η Γερμανία, θα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στις νέες επενδύσεις, κατέληξε ο ίδιος.
Εξάλλου ο Γκότζι επεσήμανε ότι: «Η απομόνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κάποιων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στην παγκόσμια σκηνή είναι ανησυχητική», αναφερόμενος στις προετοιμασίες για τη σύνοδο της G20 στην Αυστραλία.