Η αντίστροφη μέτρηση για τα «αποκαλυπτήρια» των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ξεκίνησε. Οι νέες τιμές ζώνης που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε όλη τη χώρα θα ανακοινωθούν την προσεχή εβδομάδα αλλά θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 τόσο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ όσο και για τους φόρους μεταβίβασης ακινήτων και όλων των φόρων και τελών που επιβαρύνουν τα ακίνητα.
Το 2022 αναμένεται να είναι χρονιά σημαντικών αλλαγών για το ΕΝΦΙΑ. Η διαδικασία εκκαθάρισης του θα επισπευστεί ώστε τον προσεχή Μάρτιο, να έχει εκδοθεί ο λογαριασμός για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο φόρος θα πληρωθεί σε εννέα ή δέκα δόσεις, ανάλογα με το εάν η πληρωμή των δόσεων ξεκινήσει Μάρτιο ή Απρίλιο. Όπως αποκαλύφθηκε στην έκθεση της 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς, από το 2022 να γίνει επίσπευση της διαδικασίας εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ, ώστε τον Μάρτιο να έχουν εκδοθεί τα καινούργια εκκαθαριστικά, τα οποία θα υπολογιστούν με τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
Η απόφαση για τις νέες αντικειμενικές τιμές έχει πάρει υπογραφές από τις 18 Μαΐου και βρίσκεται ήδη καθ΄οδον προς την Εθνικό Τυπογραφείο.
Νέες αντικειμενικές αξίες: Οι περιοχές που «κοκκινίζουν»
Η άσκηση της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξίων με τις εμπορικές τιμές έχει βγάλει αυξήσεις σε περίπου 7.000 περιοχές σε όλη τη χώρα και μειώσεις ή ίδιες τιμές σε περίπου 4.000 περιοχές. Για πρώτη φορά θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα 3.500 περιοχές σε όλη τη χώρα, που σήμερα δεν εφαρμόζονται αντικειμενικές τιμές, με αποτέλεσμα να προκύπτει πολύ χαμηλός φόρος για την ακίνητη περιουσία.
Το υπουργείο Οικονομικών, θα χρησιμοποιήσει τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει από την επέκταση των αντικειμενικών, προκειμένου να προχωρήσει από το επόμενο έτος σε αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ ώστε να απορροφηθούν τυχόν επιβαρύνσεις από μεγάλες αυξήσεις αντικειμενικών. Παράλληλα θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο περιορισμού του συμπληρωματικού φόρου, οποίος επιβάλλεται σήμερα σε φορολογουμένους των οποίων η ακίνητη περιουσία υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ.
Οι μεταβολές στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων, που αποσκοπούν στην προσέγγισή τους με τις πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς, αναμένεται να προκαλέσουν, αντίστοιχα, μεταβολές σε 20 φόρους και τέλη που επιβάλλονται στην απόκτηση και τη χρήση ακινήτων.
Ειδικότερα στη «κόκκινη ζώνη» του νέου χάρτη των αντικειμενικών αξιών θα βρεθούν:
- Συνοικίες του κέντρου της Αθήνας όπως Κουκάκι, Εξάρχεια, Κυψέλη, Κολωνάκι, Πατήσια, Αμπελόκηποι, Παγκράτι.
- Περιοχές των νοτίων προαστίων και συγκεκριμένα η παραλιακή ζώνη της Γλυφάδας, της Βούλας, της Βουλιαγμένης, του Ελληνικού, όπου καταγράφονται οι μεγαλύτερες τιμές πώλησης των ακινήτων, αλλά και μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών αξιών.
- Γειτονιές του Πειραιά και πολλές από τις λεγόμενες «λαϊκές» συνοικίες σε Κορυδαλλό, Αιγάλεω, Περιστέρι.
- Περιοχές της Θεσσαλονίκης όπου οι τιμές πώλησης των ακινήτων παραμένουν στα ύψη.
- 3.500 περιοχές που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος. Πρόκειται για περιοχές και οικισμούς που, ενώ είναι εντός σχεδίου δόμησης, παραμένουν για πολλά χρόνια εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, με αποτέλεσμα ο καθορισμός της φορολογητέας αξίας να γίνεται από τις κατά τόπους Εφορίες βάσει των λεγόμενων συγκριτικών στοιχείων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολυτελή ακίνητα ή οικόπεδα-φιλέτα σε τουριστικές περιοχές από τη Μύκονο και τη Σαντορίνη έως την Πάρο και το Πόρτο Χέλι να πληρώνουν φόρους-ψίχουλα μόνο και μόνο γιατί βρίσκονται σε οικισμούς στους οποίους δεν υπάρχουν τιμές ζώνης.