H τρίτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα στο Χ.Α. είναι γεγονός. Το κλίμα, όπως είναι γνωστό άλλαξε μετά τη διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού και ταυτόχρονα το κακό κλίμα στην αγορά συντηρήθηκε από τη φημολογία ως προς τα επίπεδα που θα «κάτσει’ το έλλειμμα για το 2009, κάτι που εναγωνίως περιμένει η αγορά να ανακοινωθεί επισήμως από τη Eurostat την ερχόμενη Δευτέρα. Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στο εσωτερικό, στο εξωτερικό και κυρίως στην Ευρώπη το κυρίαρχο ζήτημα είναι η Ιρλανδία, με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για παροχή βοήθειας 80 δις. ευρώ, κάτι που προς στο παρόν η κυβέρνηση του άλλοτε τίγρη της Γηραιάς Ηπείρου, διαψεύδει. Οι απώλειες για το Χ.Α. σε εβδομαδιαία βάση άγγιξαν το 0,70% και από την αρχή του χρόνου το 31,83%.

Την Παρασκευή, σε μία συνεδρίαση μικρών διακυμάνσεων και συνεχή εναλλαγή προσήμου από θετικό σε αρνητικό και το αντίστροφο, η «μπίλια» έκατσε στο «συν» και ο δείκτης τερμάτισε στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με μικρά κέρδη 0,24%, στις 1.497,20 μονάδες. Ορισμένοι στο Χ.Α. εκτιμούν ότι θα είναι καλό νέο αν τα στοιχεία για το έλλειμμα είναι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, δηλαδή μέχρι 15,5%. Κατά τα άλλα, οι τιμές έχουν συσσωρευθεί τόσο πολύ, που υπό διαφορετικές συνθήκες και άλλη συγκυρία θα μπορούσε να προκληθεί εντυπωσιακά μεγάλη άνοδος, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς,, οι οποίοι παραμένουν επιφυλακτικοί. Από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει και η ροή… αποτελεσμάτων για το 9μηνο. Με κέρδη 2,52% τερμάτισε η μετοχή της Κύπρου, 1,32% της Alpha, 1,32% της ΑΤΕ, 1,25% της Πειραιώς, 1,24% της ΕΤΕ, 1,16% της Eurobank και 0,81% της Marfin Popular.Οι συναλλαγές ήταν υποτονικές στα 78 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 72 υποχώρισαν, έναντι 71 που ενισχύθηκαν και 151 αμετάβλητες.

«Τεχνικά», γράφει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκης, «ο Γενικός Δείκτης διέσπασε εντός της εβδομάδας εκ νέου ανοδικά και εν συνεχεία καθοδικά τον κινητό μέσο όρο των 30 ημερών σε ένα σήριαλ διασπάσεων που έχει τέσσερα σήματα σε διάστημα δέκα συνεδριάσεων. Οι ταλαντωτές βρίσκονται σε ουδέτερα επίπεδα τα οποία συμβαδίζουν και με την μεσοπρόθεσμη εικόνα στην οποία επισημαίνεται η αντοχή του ανοδικού σήματος από τον MACD. Σε αυτή την «βασανιστική» πεντάμηνη πορεία συσσώρευσης ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο κάτω άκρο των στηρίξεων του ανερχόμενου τριγώνου που έχει σχηματιστεί και στο οποίο έχει σημειώσει επιτυχείς αντιδράσεις που ξεκινούν από την περιοχή των 1.480 μονάδων. Οι αγοραστές δίνουν την εντύπωση ότι είναι περισσότερο προσανατολισμένοι αμυντικά, προστατεύοντας ψυχολογικές ζώνες τιμών ενώ την ίδια στιγμή οι πωλητές εμφανίζονται αποφασισμένοι να ακυρώσουν οποιοδήποτε αγοραστικό σήμα ενεργοποιηθεί πάνω από το επίπεδο των 1.530 μονάδων. Το εύρος των 50 μονάδων μεταξύ 1.480 – 1.530 θυμίζει «μάχη χαρακωμάτων» αφού ακόμα δεν υπάρχει οριστική επικράτηση και ίσως η λύση αυτής της συσσώρευσης να βρίσκεται χρονικά πολύ κοντά, ενδεχομένως εντός της επόμενης εβδομάδας οπού θα υπάρξουν περισσότερα ουσιαστικά νέα που θα δώσουν κίνηση στο ΧΑ».

Από την πλευρά της η Emporiki Bank σημειώνει πως, «για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες δοκιμάζει, με επιτυχία προς το παρόν, την αντοχή της ζώνης στήριξης των 1.470-1.450 μονάδων. Σύμφωνα με την εβδομαδιαία τεχνική ανάλυση της αγοράς, εάν διασπασθεί αυτή η στήριξη πιθανότατα θα επιταχυνθεί η πτωτική τάση προς τις στηρίξεις των 1.435 και 1.400 μονάδων, στην αντίθετη περίπτωση ο αρχικός ανοδικός στόχος (μέχρι τέλος του έτους) παραμένει στις 1.600 μονάδες.

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι για να βελτιωθεί η τεχνική εικόνα και να μειωθεί το ισχύον αρνητικό momentum, πρέπει αρχικά ο γενικός δείκτης να υπερβεί τις 1.510 μονάδες (καθοδική trendline) και στη συνέχεια να ξεπερασθούν οι 1.540 μονάδες με αυξημένες συναλλαγές. Σε μια τέτοια εξέλιξη ο ελάχιστος ανοδικός στόχος προσδιορίζεται στις 1.600-1612 μονάδες. Ενδιάμεσα υπάρχει ασθενής αντίσταση στις 1.575μονάδες.

Πηγή: reporter.gr