Η δημιουργία μίας πανευρωπαϊκής αγοράς από την οποία οι μικρότερες επιχειρήσεις θα μπορούν να αντλούν κεφάλαια περιλαμβάνεται στις προτάσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας για τους τρόπους ενίσχυσης των επενδύσεων στην Ευρώπη, οι οποίες θα συζητηθούν στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. στο Μιλάνο.
Η επιλογή αυτή περιλαμβάνεται σε 4σέλιδο έγγραφο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του Γάλλου ομολόγου του Μισέλ Σαπέν και μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας ένωσης των κεφαλαιαγορών που θα βασισθεί στην τραπεζική ένωση της ευρωζώνης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο στόχος είναι να μειωθεί η εξάρτηση των επιχειρήσεων από τις τράπεζες με τη δημιουργία διαύλων χρηματοδότησης, όπως αυτές που παρέχονται από τις αμερικανικές αγορές εταιρικών ομολόγων.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, που συνεδριάζουν σήμερα στο Μιλάνο, αναζητούν τρόπους για την αναζωογόνηση της στάσιμης ευρωπαϊκής οικονομίας. Οι επενδύσεις είναι η νέα λέξη της μόδας μεταξύ των υπουργών, παραμερίζοντας το γερμανικό δόγμα των δημοσιονομικών περικοπών που είχε στόχο τη μείωση των υψηλών δημοσιονομικών ελλειμμάτων και την προσέλκυση επενδύσεων. Το δόγμα αυτό επικρίνεται ότι κατέπνιξε την εύθραυστη ανάκαμψη της οικονομίας. Οι δαπάνες για επενδύσεις στην Ευρωζώνη το 2013 ήταν χαμηλότερες κατά 15% σε σχέση με την περίοδο πριν από την κρίση το 2010, σύμφωνα με το γαλλογερμανικό έγγραφο.
«Η Ευρώπη πρέπει να θέσει ως προτεραιότητες την ανάπτυξη και την απασχόληση, έχοντας δώσει έμφαση στη δημοσιονομική προσαρμογή. Οι επενδύσεις είναι κρίσιμες για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, φθάνοντας στο Μιλάνο για τη διήμερη σύνοδο. Η Ιταλία και η Γαλλία έχουν αναθαρρήσει από τη δραματική αλλαγή πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Η ΕΚΤ ζήτησε από τις κυβερνήσεις να λάβουν περισσότερα μέτρα για να αναθερμάνουν την ανάπτυξη, περιλαμβανομένων των διαρθρωτικών αλλαγών, των επενδύσεων και πιο έξυπνων δαπανών. Εν τω μεταξύ, ο επόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θέλει ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 300 δισ. ευρώ για την αναθέρμανση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ωστόσο, η Γερμανία, υποστηριζόμενη από τη Φινλανδία, την Ολλανδία και την Αυστρία, παραμένει ακλόνητη στη θέση ότι η ΕΕ δεν πρέπει να αναλάβει νέα χρέη για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη, καθώς φοβάται επιστροφή στις πολιτικές του παρελθόντος.