Με στελέχη τραπεζών θα συναντηθούν τις επόμενες εβδομάδες αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να τους κοινοποιήσουν ορισμένα αποτελέσματα των stress tests που διεξάγει η ΕΚΤ, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος.
Με την κοινοποίηση στις τράπεζες των προκαταρκτικών και μερικών αποτελεσμάτων, η ΕΚΤ θα δώσει σε αυτές την ευκαιρία να καλύψουν ενδεχόμενα κεφαλαιακά κενά ή να επισημάνουν λανθασμένους υπολογισμούς πριν από τη δημοσιοποίηση όλων των αποτελεσμάτων στο τέλος Οκτωβρίου.
Αν και στις ασκήσεις αξιολογούνται τα μεγέθη που είχαν οι τράπεζες το 2013, αυτές θα περιλαμβάνουν μία σύνοψη των κεφαλαίων που αντλήθηκαν από τα πιστωτικά ιδρύματα έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Αυτό, σημειώνει το δημοσίευμα, επιτρέπει στην ΕΚΤ να επιτύχει δύο στόχους που είναι κάπως αντιφατικοί: Να αποτύχουν κάποιες τράπεζες στις ασκήσεις για να είναι αυτές πιο αξιόπιστες απ’ ότι στο παρελθόν, αλλά ταυτόχρονα να μην τρομάξουν οι αγορές με την αποκάλυψη σημαντικών προβλημάτων σε μεγάλες τράπεζες.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι η διαδικασία των stress tests θα καταλήξει σε θετικά αποτελέσματα για τις περισσότερες τράπεζες. «Το μεγαλύτερο μέρος της εκτεταμένης άντλησης κεφαλαίων έχει ήδη γίνει, η διαδικασία εξελίσσεται εδώ και αρκετό χρόνο», δήλωσε ο τραπεζικός αναλυτής της Citigroup κ. Κίνερ Λακάνι, προσθέτοντας: «Μία μειονότητα των τραπεζών μπορεί να χρειασθεί να λάβει πρόσθετα μέτρα».
Η ΕΚΤ ελέγχει εξονυχιστικά τους ισολογισμούς 120 τραπεζών της Ευρωζώνης, επιδιώκοντας να ανακαλύψει κρυφούς κινδύνους τους και να διαπιστώσει πώς θα μπορούσαν να αντέξουν στο ενδεχόμενο μίας νέας οικονομικής ύφεσης.
Οι ασκήσεις έχουν δύο στόχους: Την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων πριν αρχίσει η ΕΚΤ να τις εποπτεύει στις αρχές Νοεμβρίου και να πεισθούν οι επενδυτές ότι, έξι χρόνια μετά την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα έχει υγιείς βάσεις και μπορεί να συμβάλει στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Μικρότερες τράπεζες σε χώρες – όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Αυστρία και η Ελλάδα – θεωρούνται ότι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μην περάσουν τις ασκήσεις, σημειώνει το δημοσίευμα, αλλά λίγοι αναλυτές και επενδυτές αναμένουν μεγάλα σοκ, χάρη στην έξαρση των κεφαλαιακών αυξήσεων από τις τράπεζες και τη μείωση του ενεργητικού τους το περασμένο έτος.
Η μέση εκτίμηση 125 θεσμικών επενδυτών που ρωτήθηκαν από αναλυτές της Goldman Sachs είναι ότι 9 τράπεζες θα αποτύχουν στα stress tests και θα χρειασθούν συνολικά αυξήσεις κεφαλαίων της τάξης των 51 δισεκ. ευρώ. Οι τράπεζες που θεωρούνται πιο πιθανό να έχουν κεφαλαιακό έλλειμμα είναι η ιταλική Banca Monte dei Paschi di Siena, η γερμανική Commerzbank και η πορτογαλική Banco Comercial Portugues, σύμφωνα με την έρευνα αυτή.
Οι ευρωπαϊκές εποπτικές Αρχές συνεργάσθηκαν στενά με τις εθνικές ρυθμιστικές Αρχές και τις διοικήσεις των τραπεζών για να τις ωθήσουν στην προληπτική λήψη μέτρων. Τα πιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης έχουν αντλήσει εφέτος κεφάλαια περίπου 36,9 δισ. ευρώ με τη μορφή κοινών μετοχών, σύμφωνα με τη SNL Financial, ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένεται να μειώσουν το ενεργητικό τους (σε δάνεια και μη τραπεζικές επιχειρήσεις) κατά 100 δισ. ευρώ φέτος, σύμφωνα με την PriceWaterhouse Coopers.