Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, η χρονική διάρκεια του lockdown αλλά και των οριζόντιων μέτρων στήριξης που ανεβάζουν τον λογαριασμό για τον προϋπολογισμό πολύ πάνω από τα 7,5 δισ. ευρώ θα κρίνουν την «τύχη» της προκαταβολής φόρου εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες.
Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που κρατάνε περισσότερο από ότι είχε υπολογίσει το οικονομικό επιτελείο όταν κατέθετε στη Βουλή τον προϋπολογισμό του 2021 ασκούν έντονες πιέσεις στο δημοσιονομικό πεδίο, ανεβάζοντας το λογαριασμό των μέτρων που θα χρειαστούν για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων ενώ την ίδια ώρα ανατρέπει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς στο φορολογικό μέτωπο.
Mε τους πόρους να μην είναι απεριόριστοι όπως διαμηνύουν οι επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Θεόδωρος Σκυλακάκης τα περιθώρια για νέες έκτακτες φορολογικές παρεμβάσεις με στόχο την ελάφρυνση επιχειρήσεων, επαγγελματιών και νοικοκυριών είναι ιδιαίτερα στενά.
Ολα τα σενάρια για διορθωτικές κινήσεις σε μέτρα που συνδέονται με τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2020 τα οποία θα αποτυπωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις βρίσκονται στον αέρα. Από το εάν θα μειωθεί η προκαταβολή φόρου έως το εάν θα «παγώσουν» τα τεκμήρια και αν θα ακυρωθεί το πέναλτι φόρου για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις.
Ειδικά για την προκαταβολή φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παρά τη μείωση του τζίρου τους κατάφεραν να έχουν κέρδη το 2020, φαίνεται πως αποσύρεται το σενάριο μιας γενικευμένης μείωσης του συντελεστή φόρου έως και 100%, όπως εφαρμόστηκε πέρυσι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παρεμβάσεις, εάν δρομολογηθούν, θα είναι στοχευμένες στις επιχειρήσεις εκείνες που είχαν το 2020 μεγάλη πτώση στον τζίρο τους σε σύγκριση με το 2019. Μάλιστα όπως αναφέρει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου δεν πρόκειται να μειωθεί η προκαταβολή, για παράδειγμα, 30% για όσους έχουν μείωση τζίρου μόλις 5% όπως ίσχυσε πέρυσι. Αντίθετα, θα μπορούσε να εξεταστεί το «κούρεμα» της προκαταβολής για όσους είδαν πέρυσι το τζίρο τους να μειώνεται πάνω από 30% και κατάφεραν να εμφανίσουν κέρδη.
Η προκαταβολή φόρου που κατέβαλαν το 2020 οι επιχειρήσεις μετά το ψαλίδι έως 100% ανήλθε σε 1,8 δις ευρώ από 3,34 δισ. ευρώ το 2019 δηλαδή η προκαταβολή φόρου μειώθηκε κατά 1,5 δις. ευρώ περίπου.
Το δημοσιονομικό κόστος που προκύπτει από μια στοχευμένη μείωση της προκαταβολής φόρου θα είναι φέτος αισθητά χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι καθώς το τσουνάμι της πανδημίας και τα δυο lockdowns έπληξαν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Και αυτό γιατί, ο αριθμός των επαγγελματιών που θα εμφανίσουν ζημιές θα είναι μεγαλύτερος ενώ θα υπάρξει σημαντική υποχώρηση των κερδών με αποτέλεσμα να μειωθεί ο φόρος εισοδήματος που αποτελεί τη βάση υπολογισμού για την προκαταβολή φόρου.
Μάλιστα, πολλές επιχειρήσεις όχι απλώς δεν θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για τα αποτελέσματα του 2020, αλλά θα καταγράψουν ζημίες, με αποτέλεσμα να μην είναι υπόχρεες καταβολής φόρου αλλά και προκαταβολής φόρου.
Επί της ουσίας, για το 2021 το κόστος λόγω της κατάστασης θα είναι μικρό για τον προϋπολογισμό, στον οποίο ήδη έχουν εγγραφεί χαμηλά έσοδα από τη φορολόγηση των νομικών προσώπων. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών οι οριστικές αποφάσεις για την προκαταβολή φόρου θα ληφθούν το καλοκαίρι όταν θα υπάρχει πιο καθαρή εικόνα στο μέτωπο της πανδημίας αλλά και στο δημοσιονομικό πεδίο.