Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν μετά την ανακοίνωση των στοιχείων έρευνας της εταιρείας Markit, που έδειξαν ότι η οικονομία της ευρωζώνης επιβραδύνεται και η γαλλική οικονομία παρουσιάζει σημαντική κάμψη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης τιμών μετοχών Eurofirst 300 υποχωρεί κατά 0,31%, ενώ οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ κινούνταν πάνω από τα 115 δολάρια το βαρέλι, σε υψηλό 9 μηνών, λόγω των ανησυχιών ότι η αναταραχή στο Ιράκ —όπου Σουνίτες αντάρτες απέκτησαν τον έλεγχο περισσότερων πόλεων το Σαββατοκύριακο— μπορεί να αποδιαρθρώσει την προσφορά του «μαύρου χρυσού».

Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της Markit, που αντανακλά την πορεία των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και του τομέα των υπηρεσιών, μειώθηκε τον Ιούνιο στις 52,8 μονάδες από 53,5 τον Μάιο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία. Ο δείκτης PMI για τη Γαλλία μειώθηκε στις 48 μονάδες από 49,3 τον προηγούμενο μήνα, υποχωρώντας περαιτέρω κάτω από το όριο των 50 μονάδων που σηματοδοτεί συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Ο γερμανικός δείκτης PMI υποχώρησε ελαφρά σε σχέση με τον Μάιο, αλλά έδειξε ότι η γερμανική οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται για 14ο συνεχόμενο μήνα. Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, ωστόσο, τον Ιούνιο καταγράφηκε η ισχυρότερη ανάπτυξη από τον Αύγουστο του 2007.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Κρις Ουίλιαμσον, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Η μεγάλη ανησυχία έγκειται και πάλι στις διαφορετικές τάσεις μέσα στην Ευρωζώνη. Αν και η έρευνα καταδεικνύει ότι η Ευρωζώνη στο σύνολο της αναπτύχθηκε τουλάχιστον κατά 0,4% στο δεύτερο τρίμηνο, η Γαλλία φαίνεται να εισέρχεται σε μία νέα ύφεση μετά τη στασιμότητα του ΑΕΠ της στο πρώτο τρίμηνο. Η Γερμανία, εν τω μεταξύ, φαίνεται να σημειώνει ανάπτυξη 0,7% ή περισσότερο στο δεύτερο τρίμηνο, αν και με ενδείξεις ότι αυτή αρχίζει και πάλι να χάνει δυναμική. Είναι οι άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης, εκτός της Γαλλίας και της Γερμανίας, που -ως σύνολο- σημειώνουν τώρα την ισχυρότερη αναπτυξιακή δυναμική και τονίζουν πως η “περιφέρεια” ανακάμπτει».