Ο Κριστιάν Νουαγέ, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εκτίμησε σήμερα ότι ο χαμηλός και μειούμενος πληθωρισμός στην Ευρώπη είναι το κυριότερο πρόβλημα για την ΕΕ, εξηγώντας πως το φαινόμενο αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης αποπληθωρισμού κι ενδέχεται να απειλήσει την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.
«Η κύρια πρόκληση, φυσικά, είναι ο χαμηλός και μειούμενος πληθωρισμός, με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη να κινούνται πτωτικά σε βραχυπρόθεσμο ως μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», είπε ο Νουαγέ σε ομιλία του στη Σύνοδο του Μόντρεαλ για την οικονομία.
«Αυτό εμποδίζει τις προσαρμογές σε σχετικές τιμές, έναν σημαντικό μηχανισμό για να εξαλειφθούν χάσματα στην ανταγωνιστικότητα, και αυξάνει τον κίνδυνο για καθαρό αποπληθωρισμό, εάν σημειωθεί ένα αρνητικό (οικονομικό) σοκ στο μέλλον», συνέχισε ο Νουαγέ.
Προκαλεί προβληματισμό το γεγονός ότι στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις, πρόσθεσε ο ίδιος. «Καθώς η ανάπτυξη επιταχύνεται, ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται», παρατήρησε.
Για να αντιληφθεί το γιατί, συνέχισε, εξέτασε τις σημαντικές εισροές κεφαλαίων στις οικονομίες της ευρωζώνης τους τελευταίους μήνες, οι οποίες είχαν δύο αντίθετες επιπτώσεις στις χρηματοοικονομικές συνθήκες: χαμηλότερα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, αύξηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ.
«Δεν είναι ξεκάθαρο εάν και κατά πόσον η συνολική επίπτωση είναι θετική. Αν και οι ονομαστικές συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές για την ευρωζώνη από ό,τι για τις ΗΠΑ, οι πραγματικοί δείκτες κατατείνουν σε μια πιο περιοριστική στάση», είπε.
«Ενδέχεται να δούμε έναν διαστρεβλωμένο ανατροφοδοτούμενο κύκλο να αναπτύσσεται, με χαμηλό πληθωρισμό και αύξηση της πραγματικής ισοτιμίας, τις εισροές κεφαλαίων και την άνοδο της συναλλαγματικής ισοτιμίας να αλληλοτροφοδοτούνται. Η χρηματοοικονομική οικονομία μπορεί να οδεύει σε κακή ισορροπία, η οποία θα μπορούσε να απειλήσει την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας», πρόσθεσε ο Νουαγέ.
Ο ίδιος είπε πως αυτή η κατάσταση απαιτούσε μια σημαντική αντίδραση, και αυτός είναι ο λόγος που η ΕΚΤ ανακοίνωσε μια σειρά σθεναρών μέτρων την περασμένη Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού αρνητικών επιτοκίων στις διευκολύνσεις αποδοχής καταθέσεων (σ.σ. -0,10%).