Επερώτηση για τις προνομιούχες μετοχές που είχε δώσει το Δημόσιο στις τράπεζες, καθώς και για τις σταθερές αποδόσεις τους κατέθεσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και τέσσερις ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και αφήνουν αιχμές κατά του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, κάνοντας λόγο για παραλείψεις που σχετίζονται με το τραπεζικό σύστημα.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να τεκμηριωθεί για ποιο λόγο οι Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς αν και αποπλήρωσαν τις προνομιούχες μετοχές που κατείχε το Ελληνικό Δημόσιο και είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο του Ν. 3723/2008 (νόμος Αλογοσκούφη) δεν κατέβαλαν και την προβλεπόμενη από το νόμο απόδοση του 10%, κάτι που οδηγεί σε απώλεια εσόδων 169 εκατ. ευρώ το Ελληνικό Δημόσιο. Ακόμη, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει πως πέραν από τις Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς δεν έχει κινηθεί και η διαδικασία είσπραξης της σταθερής απόδοσης και από τις Εθνική Τράπεζα και Eurobank, οι οποίες δεν έχουν αποπληρώσει ακόμη τις προνομιούχες μετοχές.
«Λαμβάνοντας υπόψη τις ανακοινώσεις των ίδιων των τραπεζών οι οποίες χαρακτήρισαν την αποπληρωμή των προνομιούχων ως «πρώτο βήμα προς την επανάκτηση της δυνατότητας μελλοντικής διανομής μερισμάτων», προκύπτει μέγα ζήτημα από την ενδεχόμενη απόφαση του υπουργού Οικονομικών να εγκρίνει την εξαγορά των προνομιούχων, χωρίς να διασφαλίσει την είσπραξη της απόδοσης του 10% τουλάχιστον για το 2013, έτος που το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών ξεπερνούσε τα εποπτικά όρια (καθώς είχαν ανακεφαλαιοποιηθεί ήδη με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων) και οι τράπεζες είχαν περάσει σε λειτουργική κερδοφορία» σημειώνεται στο κείμενο της ερώτησης», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Οι βουλευτές καλούν τον κ. Στουρνάρα να διασφαλίσει τουλάχιστον για το 2013 την είσπραξη της απόδοσης του 10% από τις πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες Alpha και Πειραιώς ενώ στην περίπτωση της Εθνικής και της Eurobank καλούν το υπουργείο να εκδώσει απόφαση είσπραξης απόδοσης 12% επί των προνομιούχων μετοχών που κατέχουν ακόμη.
Διευκρινίζουν δε, ότι το ποσοστό του 12% διαμορφώνεται με βάση φερόμενη εισήγηση της ΤτΕ για προοδευτικά σωρευτική προσαύξηση 2% κατ’ έτος του ετησίου δικαιώματος σταθερής απόδοσης που παρέχεται στο ελληνικό δημόσιο.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για μετοχές που είχε αποκτήσει το ελληνικό Δημόσιο στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης του τραπεζικού συστήματος έναντι των επιπτώσεων της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.