Το μανιφέστο υπέρ μιας «υπεύθυνης αναδιάρθωσης» του δημόσιου χρέους της Πορτογαλίας, το οποίο δημοσιοποιήθηκε στις αρχές Μαρτίου από 74 προσωπικότητες της αριστεράς και της δεξιάς, οδήγησε σε μια αίτηση η οποία ξεπέρασε σήμερα το όριο των 8.000 υπογραφών.
«Χωρίς βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, το χρέος της Πορτογαλίας δεν είναι βιώσιμο», υπογραμμίζεται στην αίτηση αυτή που αναρτήθηκε στο Ίντερνετ και την οποία έχουν δηλώσει πως υποστηρίζουν ο στρατηγός Πίντο Ραμάλιο, πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, και ο Εουζένιο ντα Φονσέκα, πρόεδρος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Caritas στην Πορτογαλία.
Στο κείμενο της αίτησης ζητείται από το κονοβούλιο «να οργανώσει μια δημοκρατική συζήτηση» για το θέμα και να υιοθετήσει μια απόφαση με την οποία να ζητείται από την κεντροδεξιά κυβέρνηση να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια μερική διαγραφή του χρέους.
Η ομάδα των 74 προσωπικοτήτων της Πορτογαλίας, οι οποίες υποστηρίχθηκαν από οικονομολόγους διεθνούς κύρους, προτείνει να εφαρμοσθεί ένα κούρεμα στο τμήμα του χρέους που υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ, να επιμηκυνθεί η ωρίμανση των δανείων «στα 40 χρόνια ή περισσότερο» και να μειωθεί το μέσο επιτόκιό τους.
Το χρέος της Πορτογαλίας έφθασε το 129% του ΑΕΠ στο τέλος του 2013, αλλά φέτος πρόκειται να αρχίσει να μειώνεται, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης.
Η αίτηση δόθηκε στη δημοσιότητα ενώ η Πορτογαλία έχει καταφέρει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών περιμένοντας την έξοδό της, στις 17 Μαΐου, από το πρόγραμμα αρωγής ύψους 78 δισεκ. ευρώ. Τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων έπεσαν κάτω από 4% και βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 2010.
Η δημοσίευση του «Μανιφέστου των 74» δημιούργησε ζωηρή πολεμική στην Πορτογαλία και προκάλεσε ανησυχίες μεταξύ των επενδυτών.
Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Πέντρο Πάσος Κοέλιο είχε καταδικάσει αμέσως την πρωτοβουλία αυτή, εκτιμώντας πως το μανιφέστο «στέλνει ένα εσφαλμένο μήνυμα σε όλους αυτούς που περιμένουν από την Πορτογαλία να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της».
Το μανιφέστο στοίχισε επίσης τη θέση τους σε δύο συμβούλους του προέδρου Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα οι οποίοι ήταν μεταξύ των υπογραφόντων. Παύθηκαν από τον αρχηγό του κράτος, ο οποίος θέλησε να αποστασιοποιηθεί από την έκκληση αυτή.
Ενώ πολλές προσωπικότητες των σοσιαλιστών έχουν υπογράψει το μανιφέστο, μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός Δημοσίων Έργων Ζοάο Κραβίνιο, το κόμμα υπό τον Αντόνιο Ζοζέ Σεγκούρο δεν το έχει υποστηρίξει επισήμως. Μια συζήτηση στο κοινοβούλιο θα υποχρέωνε το Σοσιαλιστικό Κόμμα, τον κύριο σχηματισμό της αντιπολίτευσης, να πάρει θέση.