Με ρυθμούς της τάξης του 2,2% προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ότι θα «τρέξει» φέτος η οικονομία της Ρουμανίας, έναντι εκτιμώμενης ανάπτυξης 2,8% για το σύνολο του 2013.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου η Άντρεα Σάχτερ, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, που παρέμεινε στο Βουκουρέστι για δύο εβδομάδες και είχε συνομιλίες με τις ρουμανικές αρχές, σχετικά με την πρώτη και δεύτερη αξιολόγηση της δανειοδοτικής συμφωνίας προληπτικού χαρακτήρα της Ρουμανίας με τον διεθνή Οργανισμό.
«Για το 2013 εκτιμούμε μία αύξηση 2,8% του ΑΕΠ, που είναι η υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη από την έναρξη της κρίσης» είπε, διευκρινίζοντας ότι η καλή χρονιά στον αγροτικό τομέα και οι θετικές επιδόσεις στις εξαγωγές ήταν από τους παράγοντες που συνετέλεσαν στη θετική αυτή εξέλιξη.
Όσον αφορά την πρόβλεψη ανάπτυξης 2,2% για το 2014 η κ. Σάχτερ επεσήμανε ότι είναι χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο φέτος αναμένεται να αναδειχθούν και άλλοι τομείς, εκτός από τη γεωργία, που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν» είπε.
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα, μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, διατύπωσε την εκτίμηση ότι ο πρόεδρος της χώρας Τραϊάν Μπασέσκου θα υπογράψει τελικά το μνημόνιο με το ΔΝΤ, από την στιγμή που η επιστολή προσθέσεων (letter of intent) της ρουμανικής κυβέρνησης εξαιρεί την περίληψη της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, ύψους 7 ευρώ, που ήταν και λόγος για τον οποίο ο κ. Μπασέσκου είχε διαμηνύσει ότι δεν προτίθεται να υπογράψει το μνημόνιο.
«Πιστεύω ότι, πέρα από όποια πολιτικά ή εκλογικά παιχνίδια, ο πρόεδρος θα καταλάβει ότι είναι προς το συμφέρον της Ρουμανίας να επιτύχει μία λειτουργική συμφωνία, τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και με το ΔΝΤ» σημείωσε ο κ. Πόντα, διευκρινίζοντας ότι ο κ. Μπασέσκου παρείχε, σε σχέση με την υπογραφή του μνημονίου, κάποιες εγγυήσεις στους εκπροσώπους του ΔΝΤ, με τους οποίους συναντήθηκε το απόγευμα της περασμένης Κυριακής.
Όσον αφορά στον επίμαχο φόρο στα καύσιμα, ο κ. Πόντα σημείωσε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί από την 1 Απριλίου 2014.
«Περαιτέρω, η επιστολή προθέσεων και το μνημόνιο ορίζουν σαφέστατα ότι κατά την επόμενη αποστολή του Ταμείου στη Ρουμανία, που είναι προγραμματισμένη για τον Απρίλιο, η κυβέρνηση θα πρέπει ήδη να έχει προετοιμάσει τα μέτρα για την εφαρμογή της φορολογικής απαλλαγής των επανεπενδυόμενων κερδών των επιχειρήσεων και ελπίζουμε ότι με αυτόν τον τρόπο τα μηνύματα που θα σταλούν στους πολίτες και τον ιδιωτικό οικονομικό τομέα, θα διατηρήσουν την οικονομία της Ρουμανίας σε μία ανοδική τάση και θα συμβάλλουν στον περιορισμό των κοινωνικών αποκλίσεων» ανέφερε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός.
Ο κ. Πόντα διευκρίνισε ότι πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα θα σταλούν προς επικύρωση στον πρόεδρο της Ρουμανίας οι τελικές εκδόσεις (του μνημονίου και της επιστολής προθέσεων). Επισήμανε δε ότι η επιστολή προθέσεων θα υποβληθεί στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, ενώ και το μνημόνιο θα παρουσιαστεί στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή πολύ σύντομα, ώστε η Ρουμανία να μπορέσει να επωφεληθεί περαιτέρω, μέσω και των συγχρηματοδοτήσεων από τα κοινοτικά ταμεία.