«Η κρίση του κορονοϊού χτύπησε τη Γερμανία σαν κεραυνός» δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW Φρίτζι Κέλερ-Γκέιμπ, καθώς το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά περίπου 20-25% για αρκετές εβδομάδες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Η δραστηριότητα πιθανόν έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδό της τον Απρίλιο, εάν τελικά αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters.
Η Γερμανία μπήκε σε lockdown τον Μάρτιο για να ανακόψει την εξάπλωση του κορονοϊού, με πολλές εταιρίες να σταματούν την παραγωγή τους και καταστήματα να κλείνουν.
Την περασμένη εβδομάδα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε μέτρα για τη χαλάρωση των περιορισμών αλλά παρουσίασε και έναν έκτακτο μηχανισμό που θα επιτρέψει την επιβολή νέων περιορισμών στην περίπτωση που αυξηθούν και πάλι τα κρούσματα.
Ο Γκέιμπ είπε ότι η ανάκαμψη μάλλον θα ξεκινήσει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους αλλά η οικονομία πιθανόν θα φθάσει στο επίπεδο που ήταν πριν από την κρίση το φθινόπωρο του 2021.
Εν τέλει αυτό θα κοστίσει στη Γερμανία 300 δισεκ. ευρώ σε όρους ΑΕΠ -ποσό αντίστοιχο με το συνολικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Δανίας- ανέφερε η KfW.
Πότε θα εξομαλυνθεί η κατάσταση
Με τη χαλάρωση πολλών περιορισμών, η κατάσταση στην οικονομία αναμένεται, τουλάχιστον εν μέρει, να εξομαλυνθεί έως το καλοκαίρι, ανέφερε η KfW, προσθέτοντας ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα πολύ ισχυρή ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο.
Η KfW ανέφερε ότι αναμένει πως η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 6% φέτος πριν αναπτυχθεί κατά 5% την επόμενη χρονιά. Ωστόσο, σημείωσε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν καθοδικοί κίνδυνοι, με βασικότερο εξ αυτών ένα πιθανό, δεύτερο κύμα κρουσμάτων.
Οι προβλέψεις αυτές είναι πολύ κοντά στις εκτιμήσεις που έκανε η γερμανική κυβέρνηση στα τέλη Απριλίου για συρρίκνωση 6,3% φέτος και ανάπτυξη 5,2% την επόμενη χρονιά.
Ο φόβος μόλυνσης και η οικονομική αβεβαιότητα σημαίνουν ότι οι άνθρωποι θα αναβάλουν τις αγορές τους έως ότου είναι διαθέσιμα τα γρήγορα τεστ για τον κορονοϊό και μπορούν να ιχνηλατηθούν οι επαφές τους, σύμφωνα με την KfW.