Μικρή επίπτωση στα δημοσιονομικά μεγέθη του 2010 θα έχουν οι αναθεωρήσεις της Eurostat σε έλλειμμα και δημόσιο χρέος, τόνισε για μία ακόμη φορά ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας σε δημοσιογράφους από το Λουξεμβούργο όπου βρίσκεται για συνεδρίαση του Ecofin.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι το αποτέλεσμα της δημοπρασίας τρίμηνων εντόκων αποτελεί μια «πολύ θετική ένδειξη», προσθέτοντας ότι οι αγορές αρχίζουν σταδιακά να αντιδρούν θετικά στις ελληνικές μεταρρυθμίσεις.

Ο υπουργός επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους του μνημονίου με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ ενώ εκτίμησε ότι η χώρα θα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων κάποια στιγμή εντός του 2011.

Ο υπουργός, χαιρέτησε, εξάλλου τη συμφωνία που επετεύχθη στο σημερινό Ecofin, σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις δραστηριοποίησης των επενδυτικών κεφαλαίων στην ΕΕ. Συνεχίζοντας, ο υπουργός σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπει είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, προκειμένου να τον ενημερώσει για την πρόταση περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λισαβόνας, θέμα το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 28ης και 29ης Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Τέλος, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ικανοποιημένος για την προοπτική δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπιση οικονομικών κρίσεων στη ζώνη του ευρώ, επισημαίνοντας, ωστόσο, ορισμένα προβλήματα που υπάρχουν στη γαλλογερμανική πρόταση και τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν την εικόνα ότι ο μηχανισμός αυτός προβλέπει, μεταξύ άλλων, και το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους μιας χώρας.