Τα τελευταία 20 χρόνια η Νότια Κορέα μεταμορφώθηκε γρήγορα από μια χώρα αποταμιευτών, σε ένα έθνος σπάταλων δανειοληπτών. Η χώρα κατέχει σήμερα το υψηλότερο ποσοστό πιστωτικών καρτών ανά κάτοικο στον κόσμο, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Κορέας που σχολιάζει το Bloomberg Businessweek, παρουσιάζοντας πενταπλάσιο αριθμό πιστωτικών καρτών σε σχέση με τον πληθυσμό της.
Οικονομολόγοι που παρακολουθούν το χρέος των νοικοκυριών της χώρας, διαπίστωσαν ότι το 1990 οι Κορεάτες αποταμίευαν κατά μέσο όρο το 22,2% του καθαρού τους εισοδήματος. Έως το 2012, το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί στο 3,4%. Ο λόγος του χρέους των νοικοκυριών προς το διαθέσιμο εισόδημα το ίδιο έτος διαμορφώθηκε στο 160 – υψηλότερο από τον αντίστοιχο των ΗΠΑ το 2007, πριν σκάσει η φούσκα των ακινήτων.
Το Bloomberg σημειώνει πως παρότι η Σεούλ θεωρείται το σπίτι του περίφημου «Gangnam Style», του τραγουδιού του Psy που διακωμωδεί την εμμονή που έχουν με το στυλ τους οι κάτοικοι της πόλης και η ασιατική Μέκκα της πλαστικής χειρουργικής, η έξαρση του υπερβολικού καταναλωτισμού δεν εξηγεί γιατί οι συνήθειες των Κορεατών άλλαξαν τόσο γρήγορα.
Ο Young- Sik Jeong, ερευνητής-συνεργάτης του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Samsung της Σεούλ, εκτιμά ότι τα ενυπόθηκα δάνεια αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα του χρέους των νοικοκυριών της Κορέας, ενώ και το υψηλό κόστος στέγασης σημαίνει ότι τα δάνεια διογκώνονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Τα δεδομένα που συλλέγονται από το McKinsey Global Institute δείχνουν ότι η μέση τιμή κατοικίας στην Κορέα ισοδυναμεί με 7,7 φορές το μέσο εισόδημα. Στις ΗΠΑ, ο λόγος αυτός φτάνει στο 3,5.
Η έκρηξη του χρέους είναι δυνατή, επειδή πλέον τα δάνεια είναι άμεσα διαθέσιμα. «Ήταν πολύ δύσκολο για τα νοικοκυριά να δανείζονται χρήματα τη δεκαετία του 1990», λέει ο Jeong. Τώρα είναι πολύ πιο εύκολο για τις οικογένειες για παίρνουν δάνειο από την τράπεζα και πολλές πιστωτικές κάρτες.