Έναν ακόμη προϋπολογισμό αυστηρής λιτότητας καταθέτει η κυβέρνηση συνασπισμού στην Ιρλανδία, ένα 48ωρο μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Έντα Κένι ότι η χώρα του εγκαταλείπει το μνημόνιο στις 15 Δεκεμβρίου και βγαίνει στις αγορές, ενώ αξιοσημείωτη είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της χώρας, ο οποίος τόνισε ότι «η λιτότητα δεν πρέπει να συνδέεται με το μνημόνιο».

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, πρόκειται για τον έβδομο κατά σειρά προϋπολογισμό δρακόντειας δημοσιονομικής προσαρμογής που καλείται να ψηφίσει το ιρλανδικό κοινοβούλιο, κι αυτό παρά τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας και τη βούληση της κυβέρνησης να εγκαταλείψει το μνημόνιο στα μέσα Δεκεμβρίου.

Η έξοδος της Ιρλανδίας από το μνημόνιο, στο οποίο εισήλθε στο 2010, δίνει επιχειρήματα στο Βερολίνο, το οποίο θεωρεί τη λιτότητα ως τη μόνη διέξοδο προς την οικονομική ανάκαμψη, υπογραμμίζουν αναλυτές, που επικαλείται η DW.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η Ιρλανδία παίρνει μεγάλο ρίσκο στη συγκεκριμένη συγκυρία, όταν η οικονομίες της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας δεν έχουν ακόμα σταθεροποιηθεί. Οι ίδιοι αναλυτές επισημαίνουν ως αρνητικούς παράγοντες την κακή κατάσταση των ιρλανδικών τραπεζών, παρά την κολοσσιαία στήριξή τους με 65 δισεκατομμύρια ευρώ, εξαιτίας της αδυναμίας των δανειοληπτών (ένας στους τέσσερις) να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Η κυβέρνηση πάντως επιμένει ότι είναι άριστα θωρακισμένη για την έξοδό της στις διεθνείς αγορές και αρνείται να ακολουθήσει την παραίνεση του ΔΝΤ να κρατήσει μια ανοιχτή γραμμή χρηματοδότησης για κάθε ενδεχόμενο.