Η ιδέα της έκδοσης ομολόγου, διάρκειας 50 ετών, έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της τρόικας.
Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, το ομόλογο αυτό θα αντικαταστήσει επί της ουσίας το δεύτερο πακέτο στήριξης ύψους 130 δισ ευρώ, μειώνοντας έτσι δραστικά το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, στα επόμενα κρίσιμα έτη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δανειστές δεν είναι κατ’ αρχήν αρνητικοί σε μια τέτοια λύση.
«Μέχρι τον Μάιο παίζονται όλα, αφού θα καθοριστούν μέχρις ευρώ οι στόχοι της οικονομικής πολιτικής ως το 2017, που θα αποτυπωθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις που έχει κάνει το υπουργείο Οικονομικών για το 2014, το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι στο 1,5% του ΑΕΠ δηλαδή περίπου 2,8 δισ. ευρώ, από 0,2% δηλαδή περίπου 300 εκατ. ευρώ το 2013.
Οι άμεσοι φόροι θα φτάσουν στα 19,1 δισ. ευρώ, όντας αυξημένοι κατά 2,1 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2013, οι έμμεσοι φόροι υπολογίζονται στα 23,7 δισ. ευρώ (+ 400 εκατ. ευρώ από 2013), ενώ οι δαπάνες για μισθούς, συντάξεις και επιχορηγήσεις θα περιοριστούν στα 40,3 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 3,4 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος.
Στα ασφαλιστικά ταμεία
Εν αναμονή της τρόικας, το βάρος των προσπαθειών του οικονομικού επιτελείου έχει πέσει και στα Ασφαλιστικά Ταμεία, με πρωταρχικό στόχο να αποφευχθούν μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ και βέβαια να μην τεθεί καν ζήτημα κύριων συντάξεων.
Με δεδομένη τη μείωση κατά 1,5 δισ. ευρώ στη χρηματοδότηση του υπουργείου Εργασίας το 2014 αλλά και το πρόβλημα των εσόδων των Ταμείων, ξεκινούν εντός των ημερών διασταυρώσεις για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.