Με ρυθμούς ρεκόρ προχωρά η έκδοση εταιρικών και κρατικών ομολόγων στις αναδυόμενες αγορές, γεγονός που αντικατοπτρίζει το ενδιαφέρον των επενδυτών για ευκαιρίες εκτός των ανεπτυγμένων οικονομιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Thomson Reuters, οι αναδυόμενες οικονομίες έχουν αντλήσει 300 δισ. δολ. για το 2010 συνολικά από την αγορά ομολόγων, που αντιστοιχεί σε αύξηση 10% από την αντίστοιχη περίοδο του 2009.
«Δεν είναι πως ξαφνικά οι επενδυτές θεωρούν πως οι αναδυόμενες αγορές είναι ασφαλέστερες, αλλά πως αντιλαμβάνονται ότι παντού πλέον υπάρχουν τα ίδια ποσοστά κινδύνου και πως κανείς δεν μπορεί πλέον να πιστεύει ότι ο δυτικός κόσμος είναι οικονομικά ασφαλέστερος» εξηγεί με δηλώσεις του στους Financial Times, ο κ.Jerome Booth, επικεφαλής αναλυτής της Ashmore.

«Οι αναδυόμενες αγορές γίνονται πιο ενδιαφέρουσες καθώς ο επενδυτής απολαμβάνει αυξημένα spreads (υψηλότερα επιτόκια συγκριτικά με τα επιτόκια των ανεπτυγμένων χωρών) αναλαμβάνοντας ουσιαστικά μικρότερο μακροοικονομικό κίνδυνο» εξηγεί στους Financial Times και ο κ. Sam Finkelstein, επικεφαλής ανάλυσης του τμήματος ομολόγων για τις αναδυόμενες αγορές της Goldman Sachs Asset Management.

Κινητήριος δύναμη προς το παρόν, είναι οι κινεζικοί εταιρικοί τίτλοι οι οποίοι αντιστοιχούν περίπου στο ένα τρίτο της συνολικής έκδοσης ομολόγων από αναδυόμενες οικονομίες. Ωστόσο, η τάση εκτιμάται ότι θα ενταθεί και θα διευρυνθεί δεδομένου ότι ο επιχειρηματικός κόσμος στις αναδυόμενες αγορές έχει σαφώς μικρότερη δανειακή έκθεση από ότι στις ανεπτυγμένες οικονομίες. «Υπάρχουν αρκετές χώρες, στις οποίες η τάση δεν έχει ακόμη καν ξεκινήσει» καταλήγει και ο κ. Booth.

Πηγή: euro2day.gr