Για «κύμα αγωγών» των Γερμανών κατόχων ελληνικών ομολόγων που «κουρεύτηκαν» κατά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, κάνει λόγο δημοσίευμα της «Seuddeutsche Zeitung», ενώ επισημαίνεται ότι τουλάχιστον 1000 γερμανοί ομολογιούχοι προτίθενται να καταθέσουν αγωγές εναντίον του ελληνικού Δημοσίου.
Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι οι πιθανότητες να ευδοκιμήσει η προσφυγή δεν μπορούν να εκτιμηθούν, αλλά το βασικό επιχείρημα, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Γερμανικής Ένωσης Προστασίας των κατόχων Αξιογράφων (DSW) Τόμας Χεχτφίσερ, είναι ότι η Ελλάδα μετέβαλε μονομερώς τους όρους των ομολόγων της, χωρίς να δοθεί στους κατόχους η δυνατότητα να εκφράσουν την άποψή τους ή να αμυνθούν.
Ο κ. Χεχτφίσερ σημειώνει ότι θα επικαλεστεί το Δίκαιο της ΕΕ περί προστασίας των καταναλωτών, που μέχρι τώρα έχει χρησιμοποιηθεί μόνο για υλικά αγαθά.
Ήδη, έχουν κατατεθεί δέκα αγωγές, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες.
Οι ενάγοντες έχουν δικαίωμα να προσφύγουν σε δικαστήρια του τόπου διαμονής τους. Κατόπιν θα συγκεντρωθούν και θα αποσταλούν μέσω του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών στο ελληνικό κράτος. Ο κ. Χεχτφίσερ, αναφερόμενος στις πιθανότητες θετικής έκβασης για τους ομολογιούχους δεν διακινδυνεύει κάποια πρόβλεψη, αλλά εκφράζει την ελπίδα τα γερμανικά δικαστήρια να αναγνωρίσουν την παραβίαση του Δικαίου. «Αν η Ελλάδα θα συμμορφωθεί στην απόφαση, θα είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ η οποία θα περιφρονεί μια τελεσίδικη απόφαση», τονίζει.
Την ίδια ώρα, η «Frankfurter Allgemeine Zeitung», σε σημερινό της άρθρο αναφέρεται στο «χαζό γερμανικό χρήμα», που επενδύθηκε στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα απώλειες για την γερμανική οικονομία. Χαρακτηρίζει δε «καταστροφείς περιουσιών» κάποιους «δήθεν ειδικούς» χρηματιστές, αλλά και κάποιες γερμανικές τράπεζες που διακινούσαν ξένα ομόλογα ή συμβούλευαν την επένδυση σε ακίνητα στο εξωτερικό.
«Για όλους αυτούς ισχύει το ίδιο εύρημα: επένδυσαν χρήματα στο εξωτερικό, με τα οποία οι αποδέκτες αγόραζαν αγαθά των γερμανικών βιομηχανιών, συμβάλλοντας έτσι στα ποσοστά-ρεκόρ της γερμανικής εξαγωγικής οικονομίας», αναφέρει ο αρθρογράφος, ο οποίος, ωστόσο, διευκρινίζει ότι το διαθέσιμο για την χρηματοδότηση αυτών των εξαγωγών γερμανικό κεφάλαιο εν μέρει χάθηκε με το «κούρεμα», άρα οι φορολογούμενοι πλήρωσαν τελικά για ένα μέρος αυτών των εξαγωγών.