Εκτός της ημερήσιας διάταξης βρίσκεται η Ελλάδα στο άτυπο Eurogroup που θα διεξαχθεί στις 13 Σεπτεμβρίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου της ευρωζώνης.
Όπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη ατζέντα των συζητήσεων του αυριανού Euroroup είναι ότι η χώρα βρίσκεται εν τω μέσω δύο αξιολογήσεων της τρόικας.
«Η τελευταία αξιολόγηση ήταν ανιαρή σε σχέση με αυτή που θα ακολουθήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι το Eurogroup περιμένει να γίνουν «εποικοδομητικές και εντατικές συζητήσεις» με τις ελληνικές αρχές τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.
Η Κύπρος, από την άλλη, είναι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης του αυριανού Eurogroup. Όπως δήλωσε ο ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης, η επόμενη δόση προς την Κύπρο, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, αναμένεται να καταβληθεί στις 27 Σεπτεμβρίου, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και θα ακολουθήσει λίγο αργότερα η συνεισφορά του ΔΝΤ, ύψους 86 εκατ. ευρώ.
Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα της Κύπρου βρίσκεται σε σωστή τροχιά, καθώς έχουν εφαρμοστεί τα συμφωνηθέντα δημοσιονομικά μέτρα, ενώ κάποια μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα είχαν ήδη εφαρμοστεί πριν τη σύναψη του κυπριακού μνημονίου.
Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης τόνισε ακόμη ότι αναμένεται η σταδιακή άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και η ενίσχυση της καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι έχουν εγκριθεί τα σχέδια των κυπριακών αρχών για την ανακεφαλαιοποίηση των υπόλοιπων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, μέχρι τα τέλη του έτους, και ότι έχει δοθεί το πράσινο φως για το επικαιροποιημένο πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου.
«Όλα τα σημάδια είναι θετικά, δεν υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Τέλος, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν αύριο για την κατάσταση στην Πορτογαλία, ενώ στο Ecofin, που θα διεξαχθεί στις 14 Σεπτεμβρίου στο Βίλνιους, οι 28 υπουργοί Οικονομικών θα επικεντρωθούν στο ζήτημα της τραπεζικής ενοποίησης και ιδιαίτερα στη δημιουργία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού.