Ένα βήμα πριν από τη συμφωνία για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 βρίσκονται η ελληνική κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως προκύπτει από τις διαδικασίες αξιολόγησης του Προσχεδίου οι οποίες ολοκληρώνονται άμεσα.
Το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε σήμερα το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άμεσα αναμένεται να σταλεί η απάντηση επ΄ αυτού από την Κομισιόν.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι δεν προβλέπεται κάποια άλλη περαιτέρω επικοινωνία με τους θεσμούς για το θέμα αυτό, αποτυπώνοντας έτσι την αισιοδοξία που υπάρχει για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά τα μεγέθη του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2020.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών το προσχέδιο που απεστάλη σήμερα στην Κομισιόν περιλαμβάνει αλλαγές στην ποσοτικοποίηση ορισμένων μεγεθών των προβλέψεων που υπήρχαν στο αρχικό προσχέδιο. Αλλαγές, οι οποίες δεν αφορούν τους βασικούς δημοσιονομικούς στόχους, ούτε την πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2020 που παραμένει στο 2,8%.
Οι αλλαγές αυτές αφορούν στις εκτιμήσεις για έσοδα από τις 120 δόσεις, τα έσοδα από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, από την αναθεώρηση των δαπανών ενώ νέα πρόβλεψη περιλαμβάνεται για τα έσοδα από τις άδειες για τα τυχερά παιγνίδια, αφού το μέτρο αυτό δεν είχε αποφασισθεί όταν καταρτίζονταν το προσχέδιο. Σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις από την ένταξη των οφειλετών στην ρύθμιση των 120 δόσεων από τον Μάιο έως σήμερα ανέρχονται τα 400 εκατ. ευρώ. Για το 2020 στο προσχέδιο έχουν εγγραφεί έσοδα ύψους 300 εκατ. ευρώ.
Επόμενο βασικό βήμα μετά την οριστικοποίηση των μεγεθών του προσχεδίου είναι η κατάθεση του προϋπολογισμού του 2020 τον Νοέμβριο. Στα μέσα Νοεμβρίου, στο υπουργείο Οικονομικών, θα έχουν σαφή εικόνα για την υπέρβαση που θα σημειωθεί τελικά επί του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019. Με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν θα ληφθούν και οι αποφάσεις σχετικά με την διανομή της υπέρβασης σε οικονομικά ασθενέστερες ομάδες, όπως άλλωστε έχει προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το υπερπλεόνασμα εξετάζεται να καλυφθούν και άλλες υποχρεώσεις του κράτους όπως οι οφειλές προς τη ΔΕΗ για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.
Ένα από τα θέματα τα οποία πρέπει να διευκρινισθούν το επόμενο διάστημα είναι και η πρόβλεψη που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο για εφάπαξ μέτρα μείωσης του φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων ύψους 134 εκατ. ευρώ για το 2019. Δηλαδή με ποιον τρόπο θα υλοποιηθεί αυτή η ελάφρυνση.
Σημειώνεται ότι η αύξηση της επιδότησης για το πετρέλαιο θέρμανσης έχει ήδη εγγραφεί στον προϋπολογισμό και δεν θα καλυφθεί από την υπέρβαση επί του στόχου του εφετινού πλεονάσματος. Σημειώνεται ότι το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης, όπως έχει ήδη προαναγγελθεί, θα είναι αυξημένο κατά 10 εκατ. ευρώ συγκριτικά με πέρυσι. Οι αποφάσεις σχετικά με τα κριτήρια διάθεσης του πετρελαίου καθώς και για τον χρόνο καταβολής του θα προβλέπονται σε απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να ανακοινωθεί πολύ σύντομα.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως το επίδομα θέρμανσης εφέτος, όχι μόνο θα είναι αυξημένο αλλά θα δοθεί και προκαταβολικά στους δικαιούχους.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των αναδρομικών και των αποφάσεων του ΣτΕ στο υπουργείο Οικονομικών τηρούν στάση αναμονής.
Όπως διευκρινίζουν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών πρώτα θα πρέπει να καθαρογραφούν οι αποφάσεις του ΣτΕ για να υπάρξει πλήρης εικόνα, μετά να γίνουν αναλογιστικές μελέτες και μετά να υπάρξει νόμος. «Δεν προκύπτουν αναδρομικά χωρίς νόμο» διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές.
Για το θέμα του δεκάμηνου από την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ για τους συνταξιούχους το 2015 ως και τον Μάιο του 2016 που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου αναφέρουν ότι το θέμα αυτό δεν έχει τελεσιδικήσει. Όπως προσθέτουν το διάστημα του 10μηνου δεν περιλαμβάνεται στις αποφάσεις που εκδόθηκαν από το ΣτΕ.