Οι ΗΠΑ ανέκτησαν μετά από 12 χρόνια την πρώτη θέση στην κατάταξη των χωρών που θεωρούνται ελκυστικές για πραγματοποίηση άμεσων ξένων επενδύσεων, αντικαθιστώντας την Κίνα, σύμφωνα με έρευνα της διεθνούς εταιρείας συμβούλων A.T. Kearney.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, πρόκειται για έρευνα που γίνεται μεταξύ περισσοτέρων από 300 κορυφαίων στελεχών επιχειρήσεων σε 28 χώρες.
Ο δείκτης εμπιστοσύνης για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, ο οποίος καταρτίζεται με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, κατατάσσει τις χώρες με βάση την αντίληψη που έχουν οι επενδυτές για το πώς οι μεταβολές που συντελούνται στο πολιτικό, οικονομικό και ρυθμιστικό περιβάλλον τους θα επηρεάσει τις ξένες άμεσες επενδύσεις. Μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα, η πεντάδα των πρώτων χωρών στην κατάταξη συμπληρώνεται με τη Βραζιλία, τον Καναδά και την Ινδία.
Οι ΗΠΑ αποτελούν τη χώρα με τις περισσότερες εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων για έκτο συνεχόμενο έτος, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.
Οι συμμετέχοντες ήταν περισσότερο αισιόδοξοι για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, καθώς το 63% αναμένει κάποια οικονομική ανάπτυξη, σε σύγκριση με ένα ποσοστό 62% που πιστεύει ότι η Ευρώπη είναι πιθανόν να μην έχει ανάπτυξη ή να κυλήσει ξανά σε ύφεση την επόμενη τριετία. Σχεδόν το 90% των επενδυτών ανέφερε πως η κρίση της ευρωζώνης επηρεάζει ή θα επηρεάσει τις αποφάσεις τους για άμεσες ξένες επενδύσεις.
Η έρευνα, που διεξήχθη μεταξύ του περασμένου Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, αναδεικνύει τις απόψεις των επιχειρηματικών στελεχών ότι οι Αμερικανοί εργαζόμενοι γίνονται πιο ανταγωνιστικοί και ότι, έως πρόσφατα, η εξασθένηση του δολαρίου βελτίωνε το εξαγωγικό προφίλ της χώρας.
Οι παράγοντες που επηρεάζουν τις προοπτικές άμεσων ξένων επενδύσεων στην Κίνα περιλαμβάνουν τον διπλασιασμό του κόστους εργασίας από το 2007, την αύξηση του κόστους μεταφορών και την ανατίμηση του νομίσματος της χώρας, η οποία την έκανε λιγότερο ανταγωνιστική έναντι άλλων δυνητικά επιλέξιμων χωρών χαμηλού κόστους, όπως το Μεξικό.
Οι επενδυτές μπορεί να είναι περισσότερο αισιόδοξοι σήμερα σχετικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, αλλά περιορίζουν τις επενδύσεις τους, αναμένοντας μία πιο ξεκάθαρη λύση των σημερινών κινδύνων, όπως είναι η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και η κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις σωρεύουν ταμιακά διαθέσιμα σε ύψος ρεκόρ.
Οι αμερικανικές επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στον δείκτη S&P 500 είχαν 900 δισεκατ. δολάρια στα ταμεία τους στο τέλος Ιουνίου 2012 –αύξηση 40% έναντι του 2008–, σύμφωνα με την έρευνα, ενώ τα διαθέσιμα των ιαπωνικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 75%.