Το σχέδιο για 15 ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων ανάμεσα στις οποίες ο αερομεταφορέας της βαλκανικής χώρας, η Adria Airways ενέκρινε σήμερα το σλοβένικο κοινοβούλιο, ενώ ιδιωτικοποιείται και η Telekom Slovenije στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης στη Λουμπλιάνα να αποφύγει να υπαχθεί σε μια συμφωνία στήριξης με δανεισμό από την διεθνή τρόικα των δανειστών.
Το αποτέλεσμα της σχετικής ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο ήταν 46 ψήφοι υπέρ έναντι 20 κατά (επί συνόλου 90 βουλευτών).
Στις εταιρείες που ιδιωτικοποιούνται συμπεριλαμβάνεται η εταιρεία αθλητικού εξοπλισμού Elan, η τράπεζα Nova Kreditna Banka Maribor, η εταιρεία επεξεργασίας χημικών προϊόντων Cinkarna Ceije, η κλωστοϋφαντουργία Paloma αλλά και η βιομηχανία παραγωγής άρτου και ζυμαρικών Zito.
Η Σλοβενία, άλλοτε Δημοκρατία της πρώην Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας, εντάχθηκε στην ΕΕ το 2004.
Μια ακόμη άλλοτε Δημοκρατία της πρώην Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας, η Κροατία, θα καταστεί μέλος της ΕΕ την 1η Ιουλίου, εννέα χρόνια μετά την Σλοβενία.
Πριν κλιμακωθεί η διεθνής οικονομική κρίση που αναγγέλθηκε από τις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2008, η μετάβαση της πρώην σοσιαλιστικής σλοβενικής οικονομίας στο δυτικό οικονομικό υπόδειγμα κρινόταν από αναλυτές «υποδειγματική», όμως κατά την κρίση αποκαλύφθηκαν σοβαρές αδυναμίες σε επίπεδο δομών και η σλοβενική οικονομία βρέθηκε προ κινδύνου ακόμη και χρεοκοπίας της.
Τους τελευταίους μήνες, η Λιουμπλιάνα έχει αποδυθεί σε μια προσπάθεια δραστικής περιστολής των κρατικών δαπανών και προωθεί ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.