Σε ακόμη πιο βαθιά νερά μπαίνει σήμερα η τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση αφού μετά τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα που άνοιξε τις συζητήσεις με τα δημοσιονομικά και τους Κωστή Χατζηδάκη και Άδωνι Γεωργιάδη που τέθηκαν επί τάπητος θέματα Ενέργειας και Επενδύσεων από το κτίριο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης όπου οι διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς θα περάσει και ο υπουργός Εργασία Γιάννης Βρούτσης.
Στο τραπέζι των δυο πλευρών θα τεθούν δράσεις και προαπαιτούμενα που συνδέονται με τα εργασιακά και την κοινωνική πολιτική, ενώ το απόγευμα την σκυτάλη θα πάρουν οι συζητήσεις για τα χρηματοπιστωτικά για το μεγάλο θέμα των κόκκινων δανείων.
Σήμερα πάντως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα των 120 δόσεων αλλά και της πάγιας ρύθμισης καθώς χθες όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις το θέμα δεν τέθηκε όπως επίσης και της παράτασης της προθεσμίας της 30ης Σεπτεμβρίου για τη ρύθμιση των 120 δόσεων.
Ρύθμιση για χρέη στην Εφορία
Στην τελευταία σύσκεψη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων υπήρξε σύγκλιση σε ότι αφορά την νέα πάγια ρύθμιση για χρέη στην εφορία. Συγκεκριμένα φαίνεται να συμφωνούν στον διπλασιασμό του αριθμό του δόσεων και ελάχιστη μηνιαία δόση 15 ευρώ για τους έχοντες εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και την καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων για όσους θέλουν να κερδίσουν 24 ή 48 δόσεις.
Οι τέσσερις εκπρόσωποι των δανειστών θα μείνουν μέχρι την Τετάρτη στην Αθήνα, ανακεφαλαιώνοντας την ίδια ημέρα τις διαβουλεύσεις με τις ελληνικές αρχές τα θέματα της Ενέργειας και σε ότι αφορά το μοντέλο Target, όπου το αρχικό χρονοδιάγραμμα είναι ανέφικτο και η κυβέρνηση σχεδιάζει την εφαρμογή του το καλοκαίρι του 2020. Άλλωστε το υπουργείο Ενέργειας εξετάζει η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ να γίνει με ορίζοντα διετίας, στη λογική ότι από το 2020 ξεκινά η εφαρμογή του νέου μοντέλου της αγοράς ηλεκτρισμού, δηλαδή του target model.
Αύριο τελευταία ημέρα του κύκλου αυτής της αξιολόγησης θα συζητηθούν και οι εκκρεμότητες από τον φάκελο της δημόσιας διοίκησης, όπως η ολοκλήρωση του τρίτου κύκλου αξιολογήσεων – κινητικότητας, κ.α. ενώ σημαντική θέση στην ατζέντα έχουν και οι αποκρατικοποιήσεις.
Με τους θεσμούς θα συζητηθεί το νέο σχέδιο, συνολικά, για τις ιδιωτικοποιήσεις με μετρήσιμους στόχους με αιχμή τα ΕΛΠΕ και την προώθηση της επένδυσης στο Ελληνικό. Αναφορά θα υπάρξει και στις νέες ενέργειες για την επιτάχυνση των διαδικασιών στην Εγνατία ΑΕ, στην ΔΕΠΑ, στους περιφερειακούς λιμένες Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και στην ΕΥΔΑΠ.
Σε ότι αφορά το Υπερταμείο οι καθυστερήσεις έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο διορισμός επαγγελματικών μελών στα διοικητικά συμβούλια των μεγαλύτερων μη εισηγμένων ΔΕΚΟ και αυτό που εξετάζεται είναι η αλλαγή των μισθολογικών δεδομένων ώστε να οι θέσεις να γίνουν ελκυστικές για στελέχη της ιδιωτικής αγοράς.