Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής που εξετάζει τις συνθήκες που οδήγησαν την κυπριακή οικονομία ένα βήμα πριν την κατάρρευση, κατέθεσε ο τέως υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές για την οικονομική διακυβέρνηση Χριστόφια.
«Από τις 12 Ιουνίου του 2012 έως τις 13 Μαρτίου 2013 η Κύπρος έδινε σκληρή μάχη με την τρόικα, δήλωσε ο τέως υπουργός Οικονομικών της Κύπρου. Ωστόσο, αναφερόμενος στην κυβέρνηση Χριστόφια, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «χάθηκε πολύτιμος χρόνος και το πρόβλημα γινόταν μεγαλύτερο».
Σημειώνεται, ότι ο κ. Σαρρής από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2012 υπηρέτησε ως πρόεδρος του ΔΣ του Ομίλου Λαϊκής Τράπεζας. Τον Μάρτιο διορίστηκε υπουργός Οικονομικών από τον Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη και παραιτήθηκε στις 2 Απριλίου του 2013. Υπουργός Οικονομικών είχε διατελέσει και την τριετία 2005-2008 επί προεδρίας Τ. Παπαδόπουλου.
Ο κ. Σαρρής υποστήριξε ενώπιον της Επιτροπής ότι αν γινόταν αποδεκτή από τη Βουλή η πρώτη απόφαση του Eurogroup, δεν θα ακολουθούσε η διάλυση της Λαϊκής Τράπεζας και το βάρος θα διαμοιραζόταν σε ευρύ φάσμα.
Ερωτηθείς για το «κούρεμα» των καταθέσεων, είπε ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως είναι ανόητη ιδέα και άσκησε αυστηρή κριτική στον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη σύνοδο του συμβουλίου άφησε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο τέως υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι «ένας από τους επικίνδυνους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν το γεγονός ότι άφησε τις διαπραγματεύσεις για το μνημόνιο να προσεγγίσουν στις εκλογές της Γερμανίας με αποτέλεσμα να γίνεται πιο σκληρή η στάση του Βερολίνου». Επίσης, αποκάλυψε ότι σε συνομιλία που είχε με τον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών του είχε ξεκαθαρίσει πως πολιτικά σωστό ήταν να εμπλακούν στο «κούρεμα« και οι μεγαλοκαταθέτες.
Ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κ. Λαγκάρντ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, στη συνάντηση-δείπνο που είχαν με τον Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη και τον ίδιο, πριν από τη δεύτερη συνεδρίαση του Eurogroup, είχαν ζητήσει το κλείσιμο της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας, και χαρακτήρισε επιτυχία το γεγονός ότι η Τράπεζα Κύπρου εξακολουθεί να λειτουργεί.
Για την πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup, τόνισε ότι ο ευρωπαίος επίτροπος, Όλι Ρεν, ζήτησε «κούρεμα» των καταθέσεων και για ποσά κάτων των 100.000 ευρώ και πρόσθεσε ότι ούτε ο ίδιος, ούτε ο κ. Αναστασιάδης αποδέχθηκαν τη θέση αυτή και έθεσαν θέμα αποχώρησής τους από το συμβούλιο. «Μας απείλησαν ότι αν αποχωρούσαμε, θα έδιναν οδηγίες να μην ανοίξουν οι τράπεζες» σημείωσε.
Επίσης, ο κ. Σαρρής χαρακτήρισε «μέγα λάθος» την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να ενταχθεί, κατά την έκφρασή του, στο ρωσικό δάνειο. Εξήγησε ότι η Κύπρος είχε μεγάλες ευκαιρίες να προβεί σε δανεισμό από τις διεθνείς αγορές πριν από τον αποκλεισμό της, πράγμα το οποίο δεν έπραξε. Επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι καθυστέρησε δραματικά να υποβάλει αίτηση στο μηχανισμό στήριξης καταθέτοντας ένα σχέδιο δράσης νοικοκυρέματος των δημόσιων οικονομικών. «Αντί αυτού, η κυπριακή κυβέρνηση αποτάθηκε στη Μόσχα και κατάφερε να συνάψει δάνειο 2,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι σπατάλες στον δημόσιο τομέα να συνεχιστούν» υποστήριξε ο τέως υπουργός Οικονομικών.