Τα δάνεια που χορηγούνται ανεπίσημα, στο περιθώριο του τραπεζικού τομέα, στην Κίνα αυξήθηκαν κατά σχεδόν 70% στην διάρκεια των δύο τελευταίων ετών και ισοδυναμούν με το 55% του κινεζικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ), σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσίευσε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.
Τα χρηματοοικονομικά προϊόντα που ο οίκος ανάγει στον άτυπο τομέα έφτασαν στα τέλη του 2012 στα 29 τρισεκατομμύρια γιούαν, ή τα 3,6 τρισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με έναν χονδρικό απολογισμό του Moody’s.
Κατά έναν πιο στενό ορισμό τα δάνεια αυτά, εξαιρουμένων χορηγήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων και αξιόγραφων που εγγράφονται στα στοιχεία ενεργητικού επιχειρήσεων, ανήλθαν σε 21 τρισ. γιούαν, ή το 39% του κινεζικού ΑΕΠ.
Ο πιο στενός ορισμός αναφέρεται κυρίως σε δάνεια που δίνουν ιδιώτες (μέσω κοινών ταμείων), κεφάλαια διαχείρισης περιουσιών και επενδυτικά κεφάλαια, ενεχυροδανειστές και εταιρίες μικροπιστώσεων.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο όγκος και η σημασία των δανείων αυτών αυξάνεται εν μέρει λόγω της δυσκολίας των δανειοληπτών, ιδίως επιχειρηματίες του ιδιωτικού τομέα και μικρών επιχειρήσεων, να χρηματοδοτούνται από τις τράπεζες, που επιφυλάσσουν μια πιο προνομιακή μεταχείριση στις εταιρείες που -όπως και οι ίδιες οι τράπεζες- είναι κρατικές.
Όμως η αύξηση των δανείων του άτυπου τομέα εντείνει σήμερα τους κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα και την κινεζική οικονομία στο σύνολό της, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης ο οποίος υποβάθμισε τον περασμένο μήνα από «θετική» σε «σταθερή» την αξιολόγηση του μακροπρόθεσμου κινεζικού αξιόχρεου.
«Η συνέπεια του σκιώδους τραπεζικού τομέα ενδέχεται να είναι η ύπαρξη σημαντικής μόχλευσης στην οικονομία με την ευρεία έννοια και εντείνει τους φόβους περί (της δημιουργίας) μιας φούσκας πιστώσεων», σύμφωνα με την έκθεση του Moody’s.
«Δοθέντος του αξιοσημείωτου μεγέθους και της αύξησης των δραστηριοτήτων του σκιώδους τραπεζικού τομέα στην Κίνα, αμφισβητούμε την δυνατότητα των τραπεζών να προστατευτούν από μια δυνητική σημαντική αύξηση των πτωχεύσεων», προειδοποίησε ο οίκος αξιολόγησης.