Τις συστάσεις των χωρών- μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) προς τον Γύρο της Ντόχα οριστικοποίησε το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC), οι οποίες, εάν εγκριθούν, θα μπορούσαν να ενισχύσουν το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 960 δισ. δολάρια ετησίως και να δημιουργήσουν 21 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.
Όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το ICC Ελλάς, ηγέτες της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας και εμπειρογνώμονες στο εμπόριο συναντήθηκαν, στη Ντόχα του Κατάρ, στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής του ICC για το Εμπόριο. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την πρώτη ημέρα του ICC World Chambers Federation Congress, που γίνεται κάθε δύο χρόνια. Στο τετραήμερο αυτό συνέδριο, που συγκεντρώνει περί τους χίλιους εκπροσώπους εμπορικών επιμελητηρίων, εκπροσώπους πολυεθνικών και μικρομεσαίων εταιρειών απ΄ όλο τον κόσμο, συμμετέχουν και εκπρόσωποι του ICC Ελλάς και άλλων ελληνικών επιμελητηρίων.
Σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, οι εκπρόσωποι έδωσαν την έγκρισή τους σε ένα τελικό σύνολο προτεραιοτήτων των επιχειρήσεων, που θα αποτελέσουν κίνητρο ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, σε μια εποχή που οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη των οικονομιών τους.
Με την απλούστευση και μόνο των τελωνειακών διαδικασιών, μέσω μέτρων διευκόλυνσης του εμπορίου, οι χώρες- μέλη του ΠΟΕ θα συμβάλουν στην παγκόσμια αύξηση της απασχόλησης κατά 21 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, με τις αναπτυσσόμενες χώρες να κερδίζουν περισσότερες από 18 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και τις ανεπτυγμένες χώρες να αυξάνουν το εργατικό δυναμικό τους κατά τρία εκατομμύρια εργαζομένους.
Το ICC και το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Κατάρ προετοίμαζαν, από τον Μάρτιο του 2012, τη Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής του ICC για το Εμπόριο, ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις των χωρών-μελών του ΠΟΕ και των ηγετών του G20 (των 20 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών) για νέες προσεγγίσεις, μετά από ένα 12ετές αδιέξοδο στις πολυμερείς εμπορικές διαπραγματεύσεις.
«Το ICC οργάνωσε διαβουλεύσεις με τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, για να αναπτύξουν μια σειρά από πρακτικά βήματα για την επίτευξη μιας νέας συναίνεσης για το εμπόριο», δήλωσε ο πρόεδρος του ICC, Τζέραρντ Ουόρμς. «Δεδομένου ότι είμαστε ο φορέας του παγκόσμιου εμπορίου, είμαστε σε θέση να ρίξουμε νέο φως στο αδιέξοδο των συνομιλιών του Γύρου της Ντόχα. Το ICC θα κινητοποιήσει τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, για να προωθήσουν την υπόθεση στις εθνικές κυβερνήσεις για τη νέα αυτή εμπορική ατζέντα», τόνισε.
Η πρωτοβουλία έχει αναπτύξει πέντε προτάσεις, με τις οποίες θα μπορούσαν να επιτευχθούν απτά αποτελέσματα έως το τέλος του 2013 και αυτές είναι:
– Η ολοκλήρωση της συμφωνίας για τη διευκόλυνση του εμπορίου.
– Η εφαρμογή αδασμολόγητης και χωρίς ποσοστώσεις πρόσβαση στις αγορές, για τις εξαγωγές από τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.
– Η σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων των γεωργικών εξαγωγών.
– Η παραίτηση από τους περιορισμούς στις εξαγωγές τροφίμων.
– Η επέκταση του εμπορίου σε προϊόντα πληροφορικής και η ενθάρρυνση της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου σε όλο τον κόσμο.
Οι συστάσεις των επιχειρήσεων από αυτή τη Σύνοδο Κορυφής θα δοθούν στους ηγέτες του G20 και τους επικεφαλής του ΠΟΕ, πριν από την επόμενη σύνοδο κορυφής του G20 στην Αγία Πετρούπολη και την υπουργική διάσκεψη του ΠΟΕ, στο Μπαλί, αργότερα αυτό το έτος.
«Τα δυνητικά οφέλη από την αύξηση των εξαγωγών, της απασχόλησης και του ΑΕΠ, με την απελευθέρωση του εμπορίου θα είναι σημαντικά», δήλωσε ο επίτιμος πρόεδρος του ICC Βίκτορ Κ. Φανγκ.
«Για τους λόγους αυτούς, η παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα ενθαρρύνει έντονα τους πολιτικούς ηγέτες να αποστασιοποιηθούν από τον προστατευτισμό και τον εθνικισμό και να επιστρέψουν στην ανοικοδόμηση των οικονομιών, χωρίς αποκλεισμούς στο ελεύθερο εμπόριο, ώστε να τονωθεί η παγκόσμια ανάκαμψη και η ανάπτυξη για πολλά χρόνια», τόνισε καταλήγοντας.