Σε συμφωνία με την κυπριακή κυβέρνηση κατέληξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η συνεισφορά του Ταμείου στην κυπριακή διάσωση θα ανέλθε στο ποσό του 1 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 10% του συνολικού πακέτου των 10 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κ. Λαγκάρντ και ο Επίτροπος της Κομισιόν, Ο. Ρεν, πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο απαιτεί μεγάλες προσπάθειες από τον λαό της Κύπρου.

Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, η συνεισφορά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα πραγματοποιηθεί μέσω 3ετούς δανείου ύψους 891 εκατ. SDR. «Αναμένω ότι η συμφωνία θα οδεύσει προς έγκριση από το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ στις αρχές Μαϊου», τόνισε η αξιωματούχος.

Επίσης, στην ανακοίνωση του Ταμείου επισημαίνεται ότι εκτός από την δημοσιονομική ενοποίηση που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, και εκτιμάται στο 5% του ΑΕΠ, επιπλέον μέτρα 2% του ΑΕΠ θα εφαρμοστούν στη διάρκεια της περιόδου του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης του εταιρικού φόρου στο 12,5% από το 10% και του φόρου επί των τόκων των καταθέσεων από το 15% στο 30%».

Όσον αφορά τη συμφωνία για τις τράπεζες, η κ. Λαγκάρνττόνισε ότι τα προβλήματα της Τρ. Κύπρου και της Λαϊκής, αντιμετωπίζονται εμπροσθοβαρώς, κι έτσι αποφεύγεται η υπερβολική επιβάρυνση των φορολογούμενων.

Δείτε εδώ όλες τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο με συνεχή ενημέρωση από το newsbeast.gr