Σε έσοδα ύψους 25 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στοχεύει η ελληνική κυβέρνηση για την περίοδο μέχρι το 2020, όπως γνωστοποίησε, από τη Θεσσαλονίκη, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτης Μίχαλος.
Διευκρίνισε μάλιστα ότι, από το σύνολο των προσδοκώμενων εσόδων, στόχος είναι περίπου τα 11 δισ. ευρώ να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία μέχρι το 2016.
Ο κ. Μίχαλος μίλησε από το βήμα του 4ου Παρευξείνιου Επιχειρηματικού Φόρουμ, που διοργανώνεται σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) και τους συνδέσμους Βιομηχανιών και Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ και ΣΕΒΕ), με την υποστήριξη του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNDP).
Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνηση επενδύει στη θεμελίωση ισχυρής οικονομίας, με σχέδιο, μετρήσιμους στόχους και αποτελέσματα και με νέα όπλα απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις της ανάπτυξης, εξωστρέφειας, ανταγωνιστικότητας, παραγωγικότητας και δημοσιονομικής σταθερότητας.
Αποκαθίσταται το αίσθημα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία
«Χάρη σε αυτές τις συνεχείς και αποφασιστικές ενέργειες, έχει αρχίσει να αποκαθίσταται, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, το αίσθημα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Στόχοι είναι ένα σύγχρονο κράτος, μια απελευθερωμένη οικονομία και ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον. Όλα δηλαδή τα στοιχεία που παρέχουν την επιθυμητή ασφάλεια στην εγχώρια και διεθνή επιχειρηματικότητα», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μίχαλος και πρόσθεσε ότι «στη συνολική αναπτυξιακή προσπάθεια, που κάνει σήμερα η Ελλάδα, το υπουργείο Εξωτερικών συνεισφέρει ως κρίσιμος πολλαπλασιαστής».
Πάνω από 300 επιχειρηματικές συναντήσεις
Στο πλαίσιο του σημερινού φόρουμ, έχουν προγραμματιστεί πάνω από 300 επιχειρηματικές συναντήσεις, μεταξύ επιχειρήσεων από την Ελλάδα και τις χώρες Ρωσία, Τουρκία, Ουκρανία, Αζερμπαϊτζάν, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία, πΓΔΜ και Γεωργία.
Σχολιάζοντας τον αριθμό των επιχειρηματικών «ραντεβού», ο κ.Μίχαλος επισήμανε ότι «η μαζική συμμετοχή του επιχειρηματικού κόσμου και των συλλογικών του οργάνων στο σημερινό φόρουμ επιβεβαιώνει το καλό πνεύμα συνεργασίας, που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των χωρών της ευρύτερης περιοχής. Οι επαφές αυτού του είδους φέρνουν πιο κοντά ένα δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας των χωρών-μελών της παρευξείνιας κοινότητας. Βελτιώνουν τις επιχειρηματικές συνεργασίες, με αμοιβαίο όφελος όλων».