Η έξοδος από την ευρωζώνη μπορεί να σημάνει και έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με ανυπολόγιστες εθνικές συνέπειες, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής.
Επίσης, σημείωσε ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα μειωθεί μέσα συνταξιοδοτήσεων και μη αντικαταστάσεων και όχι με απολύσεις.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε “Επωνύμως” του ΡΙΚ, ο κ. Σαρρής είπε ότι οι καταθέτες της Λαϊκής με καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα κάνουν και έξι και επτά χρόνια να πάρουν χρήματα και θα έχουν κούρεμα πιθανόν και 80%.
«Είχαμε ενδείξεις πριν από το πρώτο Eurogroup ότι η Γερμανία και το ΔΝΤ δε θα δέχονταν εναλλακτικές λύσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία των εταίρων μας υποστήριζε ότι έπρεπε να δεχτούν μεγάλο πλήγμα οι τράπεζές μας», ανέφερε ο κύπριος υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι «ήταν απαίτηση της τρόικας να περάσουν σε χέρια ελληνικού ομίλου τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με τον κ. Σαρρή, «ήταν σημαντική επιτυχία να πετύχουμε μικρά ποσοστά “κουρέματος” την πρώτη φορά. Το 6,75% είναι μικρό ποσοστό», ενώ, όπως είπε: «το ότι δε συμφωνήσαμε στην πρώτη απόφαση του Eurogroup οδήγησε σε δυσκολότερες μέρες την κοινωνία και το τραπεζικό σύστημα. Θα είχαμε σώσει και τη Λαϊκή Τράπεζα».
Επίσης, δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο να είναι και 50% το “κούρεμα”, δεχόμενος σχετική ερώτηση, ενώ σημειώνει ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει το ποσοστό του “κουρέματος”, «Με ρώτησε ένας δημοσιογράφος αν θα μπορούσε να είναι 40% και είπα “ναι”, δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς», είπε.
«Η προσαρμογή είναι βίαιη και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, αλλά ξέρουμε ότι είναι πίσω μας τα προβλήματα των τραπεζών. Η Τράπεζα Κύπρου θα βγει πιο δυνατή από αυτή τη διαδικασία και θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας», ανέφερε ο κ. Σαρρής.
Δείτε εδώ όλες τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο με συνεχή ενημέρωση από το newsbeast.gr